Hlavní obsah

Významné životní jubileum skladatele a muzikologa PhDr. Zdeňka Šestáka

Novinky, Luboš Fait

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátého prosince 2015 se dožívá úctyhodných devadesáti let PhDr. Zdeněk Šesták, významný český hudební skladatel a muzikolog.

Foto: Luboš Fait

PhDr. Zdeněk Šesták

Článek

Narodil se v městyse Cítoliby na Lounsku a předpoklady k hudbě jako zálibě i pozdějšímu celoživotnímu působení mu poskytlo nejen rodinné zázemí, ale i samo prostředí, kde se narodil a vyrůstal.  

Hned po skončení druhé světové války studoval kompozici na Pražské konzervatoři u profesorů Emila Hlobila a Miloslava Krejčího. Zároveň své hudební vzdělání doplnil a prohloubil studiem hudební vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.  

V oboru hudební kompozice se Z. Šesták věnoval především tvorbě symfonické, komorní a vokální. Je autorem šesti symfonií, devíti smyčcových kvartetů a zvláštní pozornost věnuje dechovým nástrojům. Řada jeho děl se vyznačuje filozofickým a duchovním rozměrem, jak dokládá početná tvorba vokální, sborová a vokálně instrumentální, zejména mše a kantáty.  

Kromě své hlavní činnosti skladatelské byl v oblasti muzikologického hudebně-historického výzkumu po celý život soustředěn na specifickou a pozoruhodnou enklávu české hudebnosti, na tzv. cítolibskou skladatelskou školu v 18. století. Zde se mu podařilo rozpoznat a vyčerpávajícím způsobem zhodnotit i prakticky oživit jeden z výrazných a charakteristických fenoménů české hudebnosti 18. století.

V hudebním vydavatelství Supraphon byl publikován čtyřdílný výbor CD nahrávek „Musica antiqua Citolibensis“ a pod stejným názvem zásluhou Místní knihovny Cítoliby v roce byla roku 2009 vydána Šestákova odborně vysoce erudovaná knižní monografie k danému tématu.  

Nejen v Cítolibech, jubilantově rodišti, ale i v Praze, je na jeho počest v průběhu roku 2015 a zejména na podzim realizována řada akcí, zejména koncertů. V jejich rámci komorní soubor dechových nástrojů „Harmonia Mozartiana Pragensis“ uspořádá v Praze koncert ze skladeb autorů, kteří pocházeli právě z prostředí cítolibské hudební kultury 18. století a proslavili se ve své době v evropském měřítku – Jakuba Lokaje, Jana Nepomuka Venta a Josefa Tribensee.

Jako předposlední v programu zazní „Sonata da camera“ Z. Šestáka, která svým způsobem navazuje na spřízněnou tradici ansámblů dechových nástrojů v 18. století. Její kompoziční jazyk je však zcela nesen soudobými výrazovými prostředky, jak tomu rozumí hudba 20. století. Reminiscencí na onu minulost může být jedna věta v této skladbě s poetickým názvem „Schubertovská vigilie“.  

Koncert z děl čelných reprezentantů cítolibské skladatelské školy 18. století spolu se Sonatou Z. Šestáka se koná v sobotu 31. října v 11:00 hodin ve Sborovém sále Bratrské jednoty baptistů (Vinohradská 68, náměstí Jiřího z Poděbrad) a slovem k programu jej doprovodí sám jubilant, PhDr. Zdeněk Šesták.  

Text Zdeňka Šestáka Cítoliby – významné hudební centrum v Čechách v 18. století je k dispozici na http://www.hmp-oktet.cz/soubory/citoliby.pdf

Související témata:

Výběr článků

Načítám