Hlavní obsah

Význam technických oborů rodiče začínají doceňovat

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistota práce pro syna či dceru. To je hlavním motivem, proč rodiče v regionu Třinecka, Jablunkovska a Českotěšínska posílají své děti na Střední odbornou školu Třineckých železáren. Šikovní absolventi mají po skončení tříletých nebo čtyřletých maturitních oborů prakticky okamžitě pracovní smlouvu.

Foto: Petra Jurásková

Rodiče s dětmi navštívili během dne otevřených dveří v Třineckých železárnách i velín vysokých pecí.

Článek

Třinecké železárny a dceřiné firmy v areálu průmyslového podniku každoročně v rámci generační výměny přijmou přibližně 250 nových pracovníků, z toho 20 vysokoškoláků do takzvaného Střediska nástupní praxe.  

Třinecké železárny minulý týden uspořádaly pro zájemce den otevřených dveří. Rodiče spolu s dětmi si tak mohli během dvouhodinové exkurze prohlédnout alespoň některé z mnoha provozů. Téměř třicítka účastníků navštívila velín vysokých pecí a jednu ze čtyř válcoven.  

Maminka Iveta Ondráčoková přišla se svým synem Filipem. „Chtěla jsem, aby viděl, jak to tady vypadá a co železárny vyrábí,“ svěřila se. Šest chlapců deváté třídy Jubilejní Masarykovy základní školy v Třinci přišlo ze stejného důvodu. „Přemýšlíme o práci v železárnách. Budeme se asi hlásit na Střední odbornou školu tady v Třinci,“ shodli se.

Se synem Tomášem přijel z Českého Těšína Miroslav Twardek, který kdysi pracoval na válcovně D a synovi chtěl ukázat, kde by po škole mohl pracovat. Deváťák David z Hrádku je už rozhodnutý, že půjde studovat obor hutník – operátor a práce by se mu podle jeho slov docela líbila. „Je to přece jen jistota práce. Než by kluk rok či déle hledal někde místo, takhle bude vyučený v oboru a může hned nastoupit,“ míní jeho maminka Jana Strihová.  

Střední odborná škola Třineckých železáren v těchto dnech dokončila několik náborových akcí pro děti ze základních škol. Jen na dnech otevřených dveří přivítala na tři stovky žáků, kteří měli možnost si projít „Cestu řemesel“ a získat Čestný výuční list. Díky tomu se zblízka seznámili s nabídkou jednotlivých oborů. Do poloviny března mají ještě čas se rozhodnout, který z nich si vyberou.  

Škola se snaží naplňovat jednotlivá zaměření tak, aby vyhovovaly potřebám trhu práce a zřizovatele – tedy Třineckých železáren. „Například momentálně máme velmi dobře naplněné obory elektro včetně silnoproudu, což je velmi žádaná profese. Nyní se zaměřujeme na obor strojní mechanik (zámečník), kde zaměstnavatelé jako jsou například Třinecké železárny či Strojírny a stavby Třinec a ostatní dceřiné společnosti nutně potřebují nové kvalitní absolventy školy,“ vysvětlil Aleš Adamus, ředitel školy.  

„Klasické hutní obory znamenají jistotu zaměstnání. Samozřejmě se každý z absolventů školy musí osvědčit. Ale ti šikovní mají určitě předpoklady pro další rozvoj a kariérní postup. Kvalitně připravené zaměstnance technického zaměření, hutní firma evropského významu, jakou Třinecké železárny bezesporu jsou, v dalších létech stále nezbytně potřebuje,“ podotkl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.  

Střední odbornou školu Třineckých železáren navštěvuje 700 žáků. V technických oborech jejich počet, oproti školám v regionu, v posledních letech narůstá. Zatímco v roce 2009 jich škola měla zhruba 500, ve školním roce 2013/2014 je to 570 studentů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám