Hlavní obsah

Vytváří scény k televizním pořadům. Nyní Jaroslav Svoboda vystaví akty a akvarely na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Dobříš se s jarními dny po malých krůčcích rozjíždí turistická sezóna. Jak je zde zvykem, nebude pouze o zámeckých prohlídkách a rozkvetlém francouzském parku, ale také o bohatém kulturním programu. Špičkou jarních lákadel bude nová výstava v Galerii JCM umělce Jaroslava Svobody.

Foto: Archiv zámku Dobříš

"Zámek Dobříš s francouzským parkem mě velmi okouzlily a už dříve jsem si řekl, že bych tady rád vystavoval,“ říká autor výstavy Jaroslav Svoboda

Článek

Tvorbu českého umělce zná pravděpodobně každý Čech, který si občas zapne televizní obrazovku. Jaroslav Svoboda je totiž autorem scénografií k pořadům jako Česká Miss, Pomozte dětem, Týtý, Zlatá hokejka či StarDance.

V galerii dobříšského zámku však představí jinou část své tvorby – kresby aktů a abstraktní akvarelové kompozice.

Nejpůvabnější objekt k uměleckému vyjádření

„Kresbě aktů se věnuji víceméně celý svůj výtvarný život. Na výstavě představím i několik děl ze soukromé sbírky,“ sděluje Svoboda. Podle jeho slov, která vycházejí z jeho několikaleté zkušenosti, jsou právě akty nejpůvabnějším objektem vhodným k uměleckému ztvárnění.

A jak spolu souvisí výroba scénografií s kresbou? „Styčným bodem je umělecké vyjádření. I na výstavě aktů a akvarelů může návštěvník najít něco ze scénografie. Možná určitý kompoziční prvek, možná výtvarnou zkratku, možná lehkou uvolněnou hravost,“ podotýká Svoboda, který se ve svém oboru věnuje i širší škále výtvarných činností – zabývá se rovněž grafickou malbou, kaligrafií či designem.

Okouzlení zámkem i parkem

Expozice Svobodových děl na zámku Dobříš není úplně náhodná. Už dříve, kdy se věnoval krajinomalbě, často kolem rokokové památky jezdil do jižních Čech. Několikrát zámek rovněž osobně navštívil, dokonce i jako scénograf při natáčení televizních pořadů.

„Zámek s francouzským parkem mě velmi okouzlily a už tehdy jsem si řekl, že bych tady rád vystavoval,“ říká.

Na vernisáži vystoupí duo Molavcová - Suchý

Slavnostní zahájení výstavy Jaroslava Svobody Akty akvarely se uskuteční v sobotu 29. března od 15 hodin v konírně zámku Dobříš. Na vernisáži pro veřejnost vystoupí také známé muzikantské duo z divadla Semafor Jitka Molavcová a Jiří Suchý.

„Pojí mě s nimi bezmála desetileté přátelství. Setkali jsme se na natáčení televizního pořadu věnovaném Jiřímu Voskovcovi, kde mi pan Suchý nabídl spolupráci v divadle Semafor, v němž jsem následně vytvořil řadu scénických výprav divadelních představení,“ vysvětlil Svoboda a dodal, že v současnosti připravuje s Jiřím Suchým společnou knihu jeho veršů inspirovaných Svobodovými kresbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám