Hlavní obsah

Vytrvalostní plavci v Plzni vytvořili dva nové české rekordy

Novinky, Luboš Ibrmajer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi sledované a netradiční klání ovládlo bazén SK Radbuza. Plavci ze školy plavání Jiřího Řezáče během dvou dnů překonali dva české rekordy a na další si brousí zuby. Účastnili se plavci, kteří se tomuto sportu věnují jen rekreačně, a nikdo z nich není členem žádného plaveckého klubu.

Foto: Luboš Ibrmajer

Někteří z účastníků štafety se svým trenérem Jiřím Řezáčem.

Článek

Ve dnech 15. – 17. listopadu vytvořili mladí plavci z Výběrové plavecké školy Jiřího Řezáče 2 české rekordy v extrémně vytrvalostním plavání. Štafetově a znakem plavali nejprve 24 hodin a pak dále pokračovali ke vzdálenosti 100 km. K jejímu pokoření potřebovali 37 hodin a 29 minut.

Při 2. rekordu, 24 hodin, plavci zdolali 67,5 km.

Oba rekordy se zapsali do České knihy rekordů a kuriozit agentury Dobrý den z Pelhřimova.

Složení štafety: 3 sourozenci David, Michal a Lucie Hronovi, bratři Filip a Jakub Kejvalovi, Šterner Marek, Planetová Alexandra, Perk Tomáš, Rollinger Adam, Strolená Natálie, Vainarová Natálie, Holubová Leonka, Bláhová Andrea, Potůček Jakub, Hronová Doubravka, Řezáč Jiří.

„Nejvíc jsem hrdý na nejmladší účastníky štafety, Leontýnku Holubovou a Jakuba Potůčka, kterým je pouhých 10 let. Pravidelně se střídali s ostatními dětmi po celou dobu štafety, i v noci. Odpočinek mezi 500 m úseky byl 75 minut. Do celkového součtu uplavaných kilometrů přispěl každý z nich vzdáleností 6 km,” řekl Jiří Řezáč.

Zajímavostí je i to, že se plavání Leontýnka věnuje půl roku. Nejrychlejší z děvčat byla Lucie Hronová (14 let) a z chlapců o rok starší Jakub Kejval.

Mladí sportovci, kteří se věnují extrémně vytrvalostnímu plavání, vytvořili od roku 2008 již 14. český rekord ve štafetovém plavání. O další dva se pokusí za rok na jaře. Bude se jednat o zdolání 24hodinové a 100km trati plavané polohově, kdy všichni plavci budou prokazovat svou všestrannost pravidelným střídáním všech plaveckých způsobů: motýl, znak, prsa a kraul.

Tito vytrvalostní plavci již získali kompletní sadu všech 6. českých rekordů, které se dají ve 24 hodinových štafetách.

„V brzké době bychom rádi přidali do své sbírky i kompletní sadu všech šesti rekordů na 100km distancích. K tomuto je potřeba již pouze uspět ve dvou 100km štafetách,” podotkl trenér Řezáč.

V roce 2014 se Jiří Řezáč pokusí v plavání jednotlivců vytvořit český rekord, který se zapíše do České knihy rekordů. Jedná se o pokus uplavat 50 km polohově po 100metrových úsecích. Tento výkon se ještě nikdy žádnému českému plavci nepodařilo dokončit.

„Rovněž doufám v zisk dalších pěti rekordů, které chci vytvořit při mezičasech na 10 km, 20 km, 30 km, 40 km a zároveň na maratonské vzdálenosti 42 km a 195 m. Dokázal bych tak ke stávajícím 14 rekordům, které držím v extrémně vytrvalostním plavání v kategorii jednotlivců, přidat dalších 6 rekordů,” vyjádřil se ke svým cílům Řezáč.

„Dovolte mi, abych touto cestou poděkoval SK Radbuze Plzeň, v Kozinově ulici, za to, že pomohla plavcům vytvořit ideální podmínky pro úspěšné uspořádání extrémně vytrvalostní plavecké akce, která byla ozdobena ziskem 2 českých rekordů. Dále musím poděkovat Nadaci 700 let města Plzně a Městskému obvodu Plzeň 3 za jejich významnou finanční podporu,“ vyzdvihl na závěr jménem svých svěřenců Jiří Řezáč, organizátor akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám