Hlavní obsah

Vystřihované obrázky Kornelie Němečkové představí výstava ve Velkých Pavlovicích

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal ilustrace v původní znělce televizního pořadu pro děti Zpívánky. Dílo významné české výtvarnice a ilustrátorky Kornelie Němečková můžete zhlédnout na výstavě v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích již od pátku 25. dubna.

Foto: Kornelie Němečková

Zpívánky

Článek

Pražská výtvarnice a ilustrátorka, vsetínská rodačka Kornelie Němečková se narodila 5. 7. 1932 ve Vsetíně. Studovala na Umělecko-průmyslové škole ve Zlíně a v Uherském Hradišti, kde aktivně působila ve folklórním soboru Hradišťan.

Po přesunu do Prahy po ukončení studia se stala členkou pražského Slováckého krůžku. Tradice lidového umění Valašska a Slovácka (kterou stále sleduje) se stala výrazným zdrojem inspirace pro její výtvarnou tvorbu - vystřihovanou grafiku, ilustrace, textilní koláže a tapiserie, které zdobí interiéry mnoha veřejných budov a jsou zastoupeny ve veřejných i soukromých sbírkách v Evropě, Asii, Austrálii a Severní Americe.

Realizovala přes čtyřicet autorských výstav, mnohé z nich v zahraničí. Vytvořila animované filmy, televizní znělku populárních Zpívánek, několik poštovních známek a plakátů.

Dílo Kornelie Němečkové je typické vystřihovanou grafikou a obrázky, které se inspirují ve starých obyčejích a folklóru.

Vystřihování Kornelie Němečkové je vlastně dlouhým, živým rozhovorem, slyšíme v něm povídání o našich láskách a marnivostech, o přáních a možnostech jejich naplnění, a to jednou s ironií, přiostřenou nůžkami, jindy jenom tak, samozřejmě jak jde život. Vždycky však upřímně a bez předpojatostí, s vírou, že pokud svět, ve kterém žijeme, není dobrý takový, jaký je, lze vždycky doufat, že bude lepší. A tak patří k umění Kornelie Němečkové dobrá pohoda a ji provázející pocit radosti.

Výstava obrázků Kornelie Němečkové bude zahájena slavnostní vernisáží s malou výtvarnou dílničkou v pátek 25. dubna v 17 hodin ve výstavním sále Ekocentra Trkmanka, Nádražní 1/1, ve Velkých Pavlovicích.

Výstavu můžete navštívit až do 14. května, PO-PÁ od 8 do 16 hodin, NE od 13 do 17 hodin. Vstupné: dospělí 30 Kč, děti zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám