Hlavní obsah

Výstavu obrazů Jana Kobyláka s entomologickou tematikou hostí Otrokovická Beseda

Novinky, Dan Čagánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní výstava kreseb světoznámého cestovatele, entomologa a ilustrátora Jana Kobyláka z Prahy probíhá v prostorách foyer kinosálu Otrokovické Besedy. Derniéra za přítomnosti autora proběhne 27. ledna od 10 hodin. Součástí bude i prodej originálů a laser kopií s podpisem.

Foto: Dan Čagánek
Článek

Jan Kobylák se narodil 24. 8. 1949 v Kolíně, od svých pěti let pak žije v Praze. Na základní škole navštěvoval výtvarné kurzy v Lidové škole umění. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební a stavařina se stala jeho profesí.

Po roce 1993 se stal spolumajitelem Inženýrské stavební firmy, následně složil zkoušky jako autorizovaný stavitel. Od prosince 2014 je v důchodu.

Malování se věnoval jako svému koníčku. V roce 1990 přišla první poptávka na ilustrování popisu nových druhů brouků z Vídně. Vzápětí následovaly další –

z Francie, Německa, Itálie nebo z Kanady na ilustrace odborných článků a knih.

Jeho ilustrace se objevily i u nás - v odborných časopisech Živa, nebo internetové Entoforum, nebo populárních časopisech ABC mladých techniků a přírodovědců, či High Life a v dalších. Podílel se na ilustrování knihy Příroda České republiky, která vyšla v roce 2007 (Academia).

V roce 2000 si zorganizoval první samostatnou výstavu v Praze, v roce 2001 pak zorganizoval velkou společnou výstavu v Galerii bratří Čapků v Praze, které se

zúčastnilo 15 ilustrátorů přírody. Následovaly další autorské výstavy v Hradci Králové, v Českých Budějovicích, ve Valašském Meziříčí, v Brandýse nad Labem, v Blatné i v literární kavárně Academia v Praze a společné výstavy ilustrátorů přírody ve Vsetíně, v Jihlavě, v Maďarsku ve Vászoly i dalších místech…

V současné době by se rád naplno věnoval kreslení dalších ilustrací i volnější výtvarné tvorbě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám