Hlavní obsah

Výstavu filmových plakátů a promítání v kinematovlaku nabízí Dobruška příznivcům kinematografie

Novinky, Dana Ehlová

Období velmi zajímavých akcí z pohledu příznivce kinematografie probíhá právě v Dobrušce. V malém sále budovy společenského centra jsou vystaveny filmové plakáty 40. a 50. let ze známé sbírky Vítězslava Tichého a navíc 24. června dorazí na dobrušské nádraží kino na kolejích - kinematovlak.

Foto: Pavel Štěpán

Kinematovlak nepřijede do Dobrušky zdaleka poprvé.

Článek

Nemůže být zřejmě lepší prostředí pro výstavu filmových plakátů a časopisů než budova, kde se pravidelně promítají filmy. Taková výstava nazvaná Československý filmový plakát 40. a 50. let 20. století probíhá v červnu v dobrušském Společenském centru - Kino 70 a punc výjimečnosti ji dodává skutečnost, že exponáty zapůjčil majitel největší soukromé sbírky s tímto zaměřením nejen u nás, ale zřejmě v celém světě, Vítězslav Tichý z Bystřice pod Hostýnem.

V Dobrušce jsou vystaveny unikátní filmové plakáty a materiály a návštěvník jistě ocení fakt, že některé z nich jsou doslova uměleckým dílem. Připomínají se zde filmy, z nichž mnohé patří do zlatého fondu naší kinematografie, filmy skvělých režisérů se skvělými herci – např. Romeo, Julie a tam, Nad námi svítá, Život pro Jana Kašpara, Škola otců nebo Žižkovská romance.

Sám Vítězslav Tichý, který osobně přijede do Dobrušky 27. června, o své pozoruhodné ucelené sbírce říká: "Moje sbírka vznikla na sklonku 70. let. Původně jsem sbíral především filmovou literaturu a v rámci možnosti dobový tisk – především Kinorevue, Filmový přehled, Film a doba, Film a divadlo, Kino, Přehled zahraničního filmového tisku, Interpressfilm, Studio-Štorch Marien apod. Vždy jsem dával přednost především sběru informací a faktografických materiálů než jen pouhých kuriozit. Později jsem přes různé sběratele rozšířil svoji sbírku i o plakáty, letáky, fotosky a fotografie. V současné době archivuji údaje k více než 30 000 osobností, které zasáhly do československé kinematografie."  

Vedle výstavy plakátů je pro filmové příznivce připravena ještě další lahůdka, která oživí v současnosti téměř nevyužívané nádraží v Dobrušce. Dorazí sem totiž kinematovlak, v němž od středy 25. června až do neděle 6. července poběží třicetidílný seriál širokého spektra filmových představení.  

Na své si přijde snad každý filmový fanoušek, od malých dětí až po dospělé fajnšmekry. V kinematovlaku s kapacitou hlediště 30 – 40 diváků (podle věku a velikosti) bude promítnuto na 30 filmů.

Nejmenším bude patřit Krtek a kalhotky, tři díly Krtkova dobrodružství nebo Do pohádky za zvířátky či další klasika Povídání o pejskovi a kočičce. Dospělí se mohou těšit na Zánik samoty Berhof, skvělou Kawasakiho růži, Dámu na kolejích nebo Kladivo na čarodějnice a další úspěšné snímky.  

Ve všední dny začínají představení v 16 a 18 hodin, o víkendech se uskuteční i dopolední dětské promítání se začátkem v 10 hodin.     

Tradiční součástí filmových dnů na kolejích v Dobrušce je Koncert na peróně a ne jinak tomu bude letos - vystoupí dechová hudba Valánečka a dobrušská country-folková skupina Sedmý nebe. Pro zájemce se samozřejmě otevře k prohlídce i kinematovlak.

 Díky partnerům tohoto projektu, jimiž jsou České dráhy, Cargo a město Dobruška, je možné všechna přestavení v kině na kolejích navštívit zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám