Hlavní obsah

Výstavní síň Sokolská 26 v Ostravě představuje obrazy Daniela Balabána

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavní síň Sokolská 26 v Ostravě zahájila letos svoji 21. sezónu. Na 163. výstavě prezentuje obrazy ostravského malíře Daniela Balabána - autor svou výstavu nazval Live. Autora na vernisáži 20. února uvedl kurátor výstavní síně Milan Weber.

Foto: Josef Zajíc

Výstavní síň Sokolská 26, Ostrava 20.2.2014: Daniel Balabán Nebeská uklízečka.2013

Článek

„Akademický malíř Daniel Balabán (1957) je první z autorů, který zde vystavuje potřetí. Poprvé to bylo v roce 1997 pod názvem Tenebrace - solarizace. Další výstavu měl v roce 2005 - Kdo se bojí smrti, nemůže mít radost ze života. Daniel Balabán netvoří v sériích, ale každý obraz znovu vytváří a přistupuje k němu s novým pohledem. Pokud bych chtěl jeho současnou výstavu nějak charakterizovat, tak bych řekl, že je to takové uvažování spíše o nepřítomnosti těch, kteří již odešli, že je to uvažování o nejistotě, o neuchopitelnosti, o konečnosti a vlastně o životě a o člověku. Tak také nazval svoji výstavu Live,” představil autora Milan Weber, kurátor Výstavní síně Sokolská 26 v Ostravě.

„Když jsem se při instalaci výstavy na obrazy podíval,” uvedl Daniel Balabán, „tak jsem si uvědomil, jak jsou ty různé ve formální stránce. Tak jsem si říkal, že je to proto, že mě nebaví malovat stylové obrazy. Stále dělat obrazy, které umím a rozmnožovat to donekonečna. Říkal jsem si, že je to možná trošku takový hec. Že je to důvod jaksi vnitřní a že to asi odpovídá mé povaze,” naznačil smysl své tvorby Balabán.

„Ve své tvorbě držím zásadu, že umění a život se mají prolínat. Že v tvorbě umělce se má odrážet to, jak člověk žije, protože i život dělá s člověkem "psí kusy" a není moc stylový. Tak ani mé obrazy nejsou stylové. Další zásada, kterou ctím, je upřímnost. Upřímnost vnímám jako odvahu namalovat obraz tak, jak to cítím, bez ohledu na to, co si bude o tom divák myslet. Výstava se jmenuje Live - žít. Tak bych nám chtěl popřát, abychom žili,” dodal Daniel Balabán.

Výstava Daniela Balabána Live bude ve Výstavní síni Sokolská 26 v Ostravě k vidění do 29. března. Otevřeno je pondělí až pátek od 8 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám