Hlavní obsah

Výstava z děl malíře Ludvíka Voneše zve na Špilberk

Novinky, Michaela Budíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po více než čtyřiceti letech se má brněnské publikum možnost setkat s díly malíře Ludvíka Voneše (1910-1978).

Foto: Miloš Strnad, MuMB

Pohled do výstavy

Článek

V Muzeu města Brna se tento týden otevírá velmi zajímavá retrospektivní výstava malíře Ludvíka Voneše. Třebíčský rodák, který počátkem 40. let přesídlil do Brna, kde v ateliéru na Helfertově ulici tvořil až do své smrti, měl v Brně naposledy výstavu v roce 1970 v Domě pánů z Kunštátu. 

Návštěvníci hradu mohou vidět průřez celou umělcovou tvorbou. Otevírá ji soubor více než dvou desítek kreseb pastelem, uhlem a barevnými křídami. V hlavní části je představen umělcův vývoj v detailnějším pohledu. Zde je možné si prohlédnout obrazy dokumentující umělcovu rodinu a osobní prostředí a také první samostatný okruh Vonešovy výtvarné cesty tzv. zelené období.

Další část výstavy je věnována souboru maleb z 50. let a celá přehlídka tvorby vrcholí rozměrnými abstraktními plátny, v nichž se obrazová plocha rozpadá do krystalických barevných ploch a prolamuje se v nekonečno dalších prostorů. 

Dílo Ludvíka Voneše bude vystaveno na hradě Špilberku do 31. března.

Související témata:

Výběr článků

Načítám