Hlavní obsah

Výstava v Rousínově je mozaikou vzpomínek na místního rodáka, architekta Ivo Badala

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každá výstava musí být systematickou přehlídkou či retrospektivou. Jsou i ty komornější, osobnější. Osloví především vzpomínkou na toho, kdo už není a chybí nejen nejbližším z rodiny.

Foto: archiv rodiny

Ing. arch. Ivo Badal

Článek

Výstavu Ing. arch. Ivo Badal a jeho žáci Rousínovu otevřela vernisáží 10. prosince rousínovská Pinacoteca R. Zakončí ji adventní setkání 18. prosince. 

Výstava je pestrou mozaikou z různých pohledů přibližující architekta a pedagoga, rodáka z Rousínova s pevným poutem k městu. Po zákeřné nemoci letos 10. ledna předčasně ve věku 57 let zemřel. Z textů, fotografií, dokumentů, ukázek prací, i z děl věnovaných přáteli umělci, stejně z úvodního slova starosty města Jiřího Lukáška, architektovy manželky Evy i dalších, co ho znali, v podkresu hudby skupiny všestranného umělce K. C. Votýpky, vyrůstal pro ty, kteří ho nepoznali, portrét. Nejen architekta, ale i člověka s širokými zájmy, kamaráda s množstvím přátel. 

V Rousínově prožil první léta života, vrátil se v dospělosti, zrekonstruoval tu starší rodinný domek. Buňky k profesi měl kde převzít. Dědeček stavitel, strýc architekt. Otec lékař, jak tehdy chodilo, šel na umístěnku. V Ostravě se Ivo necítil, návratem bylo už studium v Brně, pak nejbližší Rousínov.

V posledních letech učil na Stavební fakultě VUT. O tématech pro studenty měl jasno: projekty obnov budov v Rousínově. Ivo Badal byl součástí týmu, který má za sebou úspěšné projekty významných staveb Jihomoravského kraje. Sám je podepsán pod dalšími. Z posledních třeba architektonické řešení revitalizace nábřeží, klidové zóny spojující náměstí s obchodním centrem ve Šlapanicích.

V galerii nabito, lidé i venku na náměstí s kalíšky čaje. Narůstala mozaika, již z vyprávění, vzpomínek. Někdo, jak mu Ivo pomohl s rekonstrukcí domku, jiný vzpomněl čas olšanské farmy. Na kurtu sváděl tenisové bitvy (figuru měl na to ideální). Pak posezení s přáteli pár kroků dál u Bolka. Další o rybářských výpravách, a dál, co nemá podobu fyzickou, a na stěny galerie nezavěsíš...

Reklama

Výběr článků

Načítám