Hlavní obsah

Výstava v příbramském archivu bude otevřena i 17. listopadu

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela mimořádně otevře Státní okresní archiv v Příbrami své brány veřejnosti také v den státního svátku 17. listopadu. Od 10 do 16 hodin tak budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si v prostorách archivu výstavu Příběhy z Hrádku aneb Počátek zkázy staré Příbrami.

Foto: Archiv Příbram

Výstava mapuje více než pětisetletou historii jedné budovy, která stávala ve staré Příbrami

Článek

„Tato výstava u nás probíhá už od února. Díky její oblibě a také jako projev vstřícnosti vůči jinak zaneprázdněným lidem, jsme se rozhodli zpřístupnit ji mimořádně i v den státního svátku,“ říká ředitelka Státního okresního archivu Příbram Věra Smolová. Po celý den mají návštěvníci vstup na výstavu zdarma.

Výstava mapuje více než pětisetletou historii jedné budovy, která kdysi stávala ve staré Příbrami. Nástěnné panely s listinami, fotografiemi a kresbami zachycují vývoj Hrádku a také osudy všech jeho obyvatel. Od původních majitelů – šlechticů, až do rodiny Wallenfelsů, která v budově žila do druhé světové války a jejíž členové byli pro svůj židovský původ převezeni do koncentračních táborů.

Jediná část stavby, která se dochovala dodnes, je prkno z renesančního záklopového stropu z Hrádku. Ani tento unikátní kousek na výstavě nechybí. Návštěvníci mají v archivu rovněž příležitost zhlédnout dvacetiminutovou prezentaci s názvem Procházka Plzeňskou ulicí, která divákům nastíní obraz staré Příbrami.

Znatelná je především proměna podoby města v padesátých letech. Krásná a malebná stavení byla v té době zbourána a namísto nich vyrostly během několika let nevzhledné panelové domy. Celou prezentaci zakončuje zajímavý 3D model Hrádku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám