Hlavní obsah

Výstava v Poličce představí výběr prací absolventů Fakulty výtvarných umění VUT v Brně za rok 2013

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádání absolventských přehlídek má v životě umělecké školy své nezastupitelné místo a dlouhou tradici. Výstava diplomantů je pro studenty vždy slavnostní událostí završující jejich studium.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Je to ovšem nejen přehlídka obhájených prací a konfrontace rozmanitých autorských studentských přístupů, ale současně také prezentace pedagogických výkonů a celé fakulty. Výstava prací diplomantů FaVU VUT v Brně na půdě Městského muzea v Poličce je redukovanou verzí přehlídky, která byla veřejnosti představena v letních měsících v Domě pánů z Kunštátu Domu umění města Brna.

Fakulta výtvarných umění VUT v Brně sestává z patnácti ateliérů. Výstava však nezahrnuje letošní magisterské práce v úplnosti, nýbrž pouze v zúženém rozsahu, který bere v úvahu především technické možnosti a specifičnost výstavních prostor.

Škála uměleckých disciplín – vzhledem k širokému oborovému spektru ateliérové výuky – původně obsahovala větší podíl videí, multimediálních instalací, designérských děl i performativních poloh závěrečných prací. Důraz je nicméně položen především na klasičtější výtvarná média malby, kresby, grafiky, fotografie, sochařské práce a prostorové instalace.

Výstava diplomantů je „každopádně řezem v procesu, průzkumem ve vývoji, sondou naznačující stav odrážející aktuální dění. Její přirozenou součástí je klást si otázky, vést diskuse a otevírat další možnosti sebereflexe,“ uvádí kurátor letošní brněnské přehlídky a vedoucí Ateliéru performance FaVU VUT v Brně Tomáš Ruller.

Reklama

Výběr článků

Načítám