Hlavní obsah

Výstava v galerii PLATO v ostravském Gongu představuje módu

Novinky, Josef Zajíc

Novou výstavu v Galerii města Ostravy - PLATO - platforma pro současné umění - představil ve středu 17. září kurátor výstavy Marek Pokorný. Poprvé v historii mladé galerie byla prezentována móda. Exponáty byly nadýchnuté až neviditelné, levitující někde v oblacích.

Foto: Josef Zajíc

PLATO, Ostrava 17.9.2014: Ruměná. Kůže z dech. Kurátor Marek Pokorný

Článek

Výstavou Ruměná. Kůže z dechu se představily ve středu 17. září ve dvoraně Multifunkční auly Gong tří autorky. Jedna z nejvýraznějších návrhářek české scény Denisa Nová, fotografka Karin Zadrick a básnířka Klára Doležalová.

Ty představily - speciálně pro galerii PLATO přichystanou - neobvyklou výstavu. Součásti středeční vernisáže byla jediná a neopakovatelná přehlídka téměř nahých modelek, připravená  speciálně pro tento večer. Výstavu zahájil kurátor Marek Pokorný.

Podle autorky projektu Denisy Nové by se výstava Ruměna. Kůže z dechu dala rozdělit do tří částí: Instalace, performance a kniha, která na výstavě vychází.

Součástí instalace jsou oděvy, monochromy a projekce zprostředkovávající přehlídku z vernisáže, pro kterou byla zvolena místo hudebního doprovodu zvuková kompozice textu básně Ruměná Kláry Dvořákové.

„Prezentovaný oděv je pouhým dotekem, je křehounký, jako kůže z dechu. Oděvy jsou v kontrastu k fotografiím, které pořídila Karin Zadrick. Fotky jsou syrové, až lehce pornografické,” charakterizuje uvedenou kolekci Denisa Nová.

K výstavě vychází kniha uvozená ústřední básní Ruměná s fotografiemi Karin Zadrick zaznamenávající seanci s Klárou Dvořákovou doplněnou o snímky vystavených modelů. „Naše společná komunikace a spolupráce bývá hodně komplikovaná. O to víc je pro nás výsledek silný, protože nakonec se vždy propojíme a všechno začne fungovat,” řekly o společné spolupráci Denisa Nová a Karin Zadrick

K výstavě, spíše performanci, která potrvá do 23. listopadu je přichystán doprovodný program. Ve čtvrtek 9. října v 17.30 Autorská prohlídka k výstavě s Denisou Novou a v 18.00 hodin Diskuze s Denisou Novou v rámci cyklu Hlava umělce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám