Hlavní obsah

Výstava v galerii duchcovského zámku ukáže, co mají společné kámen a kov 

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa zámku Duchcov připravila pro návštěvníky druhý výstavní projekt letošní sezóny v podobě výstavy sochařské tvorby Dalibora Šebesty a Jaroslava Kašpara. Název výstavy Dva v jednom chtíči propojuje umělecké aspirace obou umělců pracujících s rozdílnými materiály.

Foto: Marian Hochel

Plakát výstavy Dva v jednom chtíči / Dalibor Šebesta & Jaroslav Kašpar

Článek

Prameny inspirace nalézající mezi odlesky symbolismu, naturalismu a surrealismu, na hraně mezi figurálním uměním a moderní abstrakcí, vdechují život kamenu a kovu, který rozpohybují v působivě elegantních a nadčasových liniích.

Obnažená elegance a nadčasovost se v kontrastech ovíjí kolem každé sochy, v modelaci prozrazuje emocemi nabyté doteky, aby pod povrchem nasytila syrové chtíče tvůrčí myšlenky a vlny rozbouřeného podvědomí. A tak se před očima diváka probouzí moment Rozbřesku, rozléhá se tep Srdcounu a z plamene zvedá se silueta Bolemíry. 

„Výstava pojednává o nás dvou v jednom chtění. Představíme se jak řemeslným umem, tak sochařskou tvorbou, každý ve svém materiálu v kombinaci s jiným. Sochy budou odrazem upřímného pojetí, o tom, co si myslíme. Jak v dobrém i ve zlém, s jistou příchutí erotična. Totéž se promítne i v jistých užitých dílech, jako jsou stoly a jiné. Toto všechno umocníme v prostoru galerie, kde po stěnách budou rozvěšeny kresby a fotografie naší práce. Tímto chceme odhalit naše chtíče prostupující naší tvorbou a řemeslem v jedno,” prozradili autoři. 

Dalibor Šebesta (1975), originální kameník a sochař, klade důraz na ruční zpracování, symbiózu kamene s jinými ušlechtilými materiály a prolnutí s okolním interiérem či exteriérem. Jeho rukopis je rozpoznatelný, stylový a nadčasový. Tvůrčí rozsah Dalibora Šebesty je široký, zaměřuje se nejen na sochy, ale i na bytové doplňky, zahradní architekturu a zpracování kamene. Šebestovy sochy na výstavě doplňuje fotografická produkce Jana Vlčka esteticky zachycující umělce při práci v ateliéru či mapující sochařova díla v inspirativních náladách v hořovickém zámeckém parku.

Jaroslav Kašpar (1969) se narodil v Praze, vystudoval obor uměleckého kovářství pod vedením Pavla Revaye a studoval rovněž v ateliéru Jana Mastníka na Umělecké škole v Turnově. Od roku 1993 působí ve firmě Design Metall, jež se zaměřuje na umělecké zpracování kovů, a provozuje vlastní dílnu. Od roku 1994 uspořádal řadu výstav v ČR i v zahraničí a v roce 1998 obdržel cenu Masarykovy univerzity za design a zpracování kovů v architektuře. „Veškeré práce navrhuji a realizuji s důrazem na výtvarné řešení s přihlédnutím k dané architektuře. Všechna díla jsou signována, vždy se jedná o originální výrobek. Při výrobě používám tradiční technologie a materiály jako je kov, nerez, ušlechtilá dřeva, kámen a sklo,” uvádí autor. 

Sochy Dalibora Šebesty a Jaroslava Kašpara jsou instalovány v zámecké Galerii Giacomo od 21. června do 11. srpna, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, vstupné na výstavu činí 20 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám