Hlavní obsah

Výstava v archivu přibližuje historii příbramského Hrádku

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 17. února probíhá v budově Státního okresního archivu v Příbrami výstava nesoucí název Příběhy z Hrádku aneb Počátek zkázy staré Příbrami. Návštěvníci se na ní setkají s více než pětisetletou historií jedné budovy, která ve městě stávala.

Článek

Na vernisáži 17. února představil výstavu ředitel Státního oblastního archivu v Praze PhDr. Daniel Doležal. Autorka libreta výstavy ředitelka Státního okresního archivu v Příbrami PhDr. Věra Smolová připojila poděkování všem, kteří se na výstavě podíleli, jmenovitě vyzdvihla Jana Čáku.

Právě díky známému příbramskému spisovateli se zachovalo originální prkno z renesančního záklopového stropu z Hrádku. Pan Čáka tuto věc několik let přechovával ve své domácnosti a poté ji přinesl do Hornického muzea. Je to jediná část této stavby, která se dochovala až dodnes a která v současnosti zdobí výstavu v archivu.

Výstava nabízí návštěvníkům ke zhlédnutí několik panelů s listinami, fotografiemi a kresbami, které mapují pětisetletou historii hrádku, jež v minulosti stával ve staré Příbrami. Nástěnné panely mapují osudy všech obyvatel této stavby. Od původních majitelů.šlechticů až po rodinu Wallenfelsů, která na Hrádku sídlila do druhé světové války a jejíž členové byli pro svůj židovský původ převezeni do koncentračních táborů.

K dispozici je návštěvníkům rovněž několikaminutová prezentace s názvem Procházka Plzeňskou ulicí, která divákům nastíní obraz staré Příbrami. Znatelná je především proměna podoby města v padesátých letech. Krásná a malebná stavení byla v té době zbourána a namísto nich vyrostly během několika let nevzhledné panelové domy. Celou prezentaci zakončuje zajímavý 3D model hrádku.

Výstava ve Státním okresním archivu v Příbrami potrvá až do 30. listopadu. Všichni návštěvníci na ni mají volný vstup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám