Hlavní obsah

Výstava ukáže, jak se žije lidem s handicapem

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznat znamená porozumět, takový je podtitul a poselství výstavy Jak se žije s handicapem, která ve Vlastivědném muzeu v Šumperku zahajuje ve čtvrtek 13. března v 17 hodin. Návštěvníci si vyzkoušejí pohybovat se na vozíčku, s berlemi nebo poslepu, dozvědí se, jak komunikovat s neslyšícími.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Ať zdraví, nebo handicapovaní, všichni jsme lidé.

Článek

„Interaktivní výstava přibližuje svět nevidomých, neslyšících i lidí se ztrátou nebo omezením hybnosti. Jejím cílem je ukázat, že ať zdraví, nebo handicapovaní, všichni jsme ve svém nitru stejní. Lidé s postižením si víc než lítost zaslouží obdiv za vše, co musejí v běžném životě zvládnout,“ uvedla Dana Vláčelová, vedoucí oddělení výstavnictví. 

Pro návštěvníky Rytířského sálu šumperského muzea bude připravena dráha, po níž se projedou na invalidním vozíku. Silniční retardér, kolejnice a plošina budou simulovat nelehký terén, s nímž se vozíčkáři mnohdy potýkají. S pomocí speciálně upravených brýlí si zájemci otestují, jak vidí svět lidé s různým postižením zraku. Projdou se poslepu s bílou holí, vyzkoušejí si Braillovo písmo pro nevidomé i znakovou řeč k dorozumění s neslyšícími. 

Seznámí se s řadou pomůcek pro handicapované, zkusí psát na Pichtově stroji nebo používat videotelefon, pomocí her si ověří, zda by dokázali zrak nahradit hmatem. Většinu z těchto exponátů zapůjčilo Dětské muzeum Brno. 

„Výstava návštěvníky seznámí se čtyřmi osudy handicapovaných, kteří žijí na Šumpersku. Jsou to aktivní lidé, sportovci, s nepřízní osudu se dokázali porvat. Jejich životní příběhy mohou být inspirativní i pro zcela zdravé lidi,“ doplnila Vláčelová. 

Výstava Jak se žije s handicapem odstartuje v Rytířském sále vernisáží ve čtvrtek 13. března v 17 hodin. Zájemci ji mohou v šumperském muzeu navštívit až do 25. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám