Hlavní obsah

Výstava Stopy lišek se obrací na veřejnost s žádostí o spolupráci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava nazvaná Stopy lišek bude v prostorách Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství v Hluboké nad Vltavou instalována od 1. dubna do 31. října. Výstava představí lišky z nejrůznějších úhlů pohledu v překvapivých souvislostech. Pořadatelé prosí o veřejnost o pomoc při získání dalších příspěvků.

Foto: Michal Strzalka

Ilustrační foto

Článek

Výstavu, která se v Muzeu Českého krasu v Berouně v loňském roce setkala se značným zájmem veřejnosti, se rozhodlo Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství rozšířit o nejrozličnější předměty s liščí tématikou. "Liška patří mezi tradiční druh zvěře zcela neoddělitelně spojovaný s myslivostí. Chceme zkusit trochu jiný, interaktivnější formát výstavy," vysvětlil Martin Slaba, ředitel muzea.

Muzeum se proto obrací s prosbou o spolupráci. "Rádi bychom, aby nám lidé zapůjčili nejrozličnější předměty, které se jakýmkoliv způsobem vztahují k liščí tematice. Mohou to být staré vábničky či pasti nebo jakékoliv předměty denní potřeby s liščí tematikou, keramické i porcelánové korbele, řezby, plakety, sošky, zajímavé výtvarné či užitné artefakty a jiná zpodobnění lišek," vysvětlil Slaba, který doufá, že se v domácnostech nejen myslivců najde mnoho zajímavých „liščích“ věcí.

Výstava bude zábavnou formou prezentovat fenomén lišky a to nejen z pohledu přírodovědného a lesnického, ale v celé jeho komplexnosti. Liška coby tradiční lesní tvor je v mírném pásmu sousedem člověka po staletí.

"Její prorostlost do místních názvů, odborné terminologie a tvorby vlastních jmen, umění i techniky dovoluje vybírat si témata, která přinesou překvapivou informaci, zkušenost či humor. Komplexnost liščí existence umožňuje vytvořit velmi různorodou výstavu a doplnit ji multimédii i interaktivními exponáty," dodal ředitel. 

Veškeré předměty budou vystaveny během Národních mysliveckých slavností, nejlepší exponáty budou zakomponovány přímo do vlastní výstavy. Vystavení exponátů je bezplatné. Předměty můžete nejlépe dovézt nebo poslat na zámek Ohrada 17, 373 41 Hluboká nad Vltavou. Každý předmět by měl být na zadní či spodní straně označen nálepkou či popiskou se jménem a adresou majitele.

"V případě, že budete předměty posílat, je třeba je pečlivě zabalit a ochránit proti rozbití. V případě cenných či rozměrnějších předmětů konzultujte zaslání s NZM Ohrada," upřesnil Slaba.

Zámek Ohrada

Zámek Ohrada je nejstarším lesnickým a mysliveckým muzeem na světě. Vzniklo už v roce 1842 a v jeho sbírkách najdete i takové unikáty jako jelení trofej s parožím šestadvacateráka uloveného v roce 1730.

Původně lovecký zámek, byl postaven v letech 1708 - 1713 v barokním slohu pro knížete Schwarzenberga jako lovecký zámek. Dnes je možno v prostorách muzea shlédnout bohatě malovaný hodovní sál s hodnotnou sbírkou historických loveckých zbraní, expozici o životě lesa, pěstování lesních porostů, vývoji těžby a dopravy dřeva, četné lovecké a myslivecké exponáty a unikátní trofeje jelenovitých. Prohlídku uzavírají expozice dokumentující vývoj rybářství a rybníkářství.

Zámek je obklopen rozlehlou oborou a v jeho sousedství se nachází zoologická zahrada. Komnaty zámku mají bohatou freskovou výzdobu a jde o jeden z nejrozsáhlejších barokních zámeckých komplexů v Čechách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám