Hlavní obsah

Výstava Pavla Kantorka v Sociálně ošetřovatelském centru na Praze 4

Novinky, Barbora Horešovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský spolek InGarden připravil za finanční podpory MČ Praha 12 v oblasti kultury na rok 2017 výstavu kreseb humoristy Pavla Kantorka v Sociálně ošetřovatelském centru Zárubova 971, Praha 4. Výstava, která oživuje prostory centra, byla otevřena 31. května a potrvá do 31. srpna.

Foto: Barbora Horešovská

Obrázek z výstavy

Článek

Výstava nabízí starší vtipy, které starší generace zná z Mladého světa, Dikobrazu a dalších časopisů. Ke shlédnutí je celkem 60 velkoformátových vtipů, a to ve třech měsíčních etapách po 20 vtipech.

Pavel Kantorek se narodil v Olomouci v roce 1942 a dá se říci, že fyzika a humor ho „pronásledují“ už od dětství, které prožil v Ostravě. Sám k tomu píše: „Když si vzpomenu na výuku fyziky za mých mladých let…, tehdy byl pedagogický přístup velmi rigorózní. Ilustrací v učebnicích bylo daleko méně a většina z nich byla podána nezáživnou schematickou formou. Vzpomínám, že už tehdy jsem do učebnic fyziky přikresloval legrační obrázky, abych technické ilustrace kladkostroje nebo nakloněné roviny trochu obohatil. Mělo to u spolužáků veliký ohlas a přispělo to k mému vývoji kreslíře a humoristy.“

Pavel Kantorek umí skvěle pootočit perspektivu, se kterou vnímáme běžné situace a divák tak může na chvilku opustit tíhu každodennosti a od srdce se jí zasmát. Součástí výstavy je také panel s informacemi o životě a díle profesora Pavla Kantorka a s kontaktními údaji na spolek InGarden, kde se případní zájemci mohou dovědět o autorovi více podrobností a také si objednat autorské tisky, či obrázky pro radost.

Pavel Kantorek dovoluje svými výstavami nahlédnout do hlubin dvou různých osobností - na jedné straně do hlubin vědy zahleděný badatel a na straně druhé humorista, nacházející vtip v běžných situacích kolem sebe. Sám to tak ale nevidí:

„Je to jako když muž má manželku, děti, rodinu a na druhé straně milenku. Pro mne je věda rodina a humor je milenka. Vtipy mě napadají v době, když řeším nejsložitější problémy časoprostoru, zabývám se složitými rovnicemi. Zahlédnu směšnou situaci v době, kdy je mozek nejvíce unaven, jako by hledal způsob, jak si odpočinout. Náhle se objeví zkratka, kdy jsou k sobě přiřazeny situace, které zdánlivě spolu nemají nic společného a najednou to v mozku klikne, zrodí se vtip a hlava dostane nový přísun energie.“

Reklama

Výběr článků

Načítám