Hlavní obsah

Výstava Památky světového dědictví v ČR přibližuje jejich proměny za posledních 20 let 

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Sále architektů ve 4. patře pražské Staroměstské radnice se od 3. října do 18. listopadu otevře návštěvníkům nová výstava s názvem Památky světového dědictví v ČR. Proměny za posledních 20 let.

Foto: Ing. J. Sommer

Panorama Prahy

Článek

Výstava o proměnách památek světového dědictví v ČR je jedním z hlavních bodů celoročních oslav 40. výročí Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a 20. výročí zapsání prvních českých statků na tento prestižní seznam. V roce 1992 jimi byly Historické jádro Prahy, Českého Krumlova a Telče.

Výstava má za cíl připomenout odborné i laické veřejnosti 40. výročí Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, dvanáct výjimečných českých památek, ale také jejich postupnou obnovu. Výstava tak zdůrazní pozitivní změny, které status světové památky našim památkám přinesl.

Kromě výstavy je pro zájemce také přichystán speciální doprovodný program. Technická laboratoř NPÚ láká zájemce na workshopy a komentované prohlídky Prahou s názvem Dobrodružství fasád pražských památek UNESCO. Dětské návštěvníky by mohla zaujmout soutěž o ceny a pro dospělé jsou na každý čtvrtek připraveny přednášky českých odborníků v oblasti památkové péče.  

Pořadatelé: Národní památkový ústav a Útvar rozvoje hlavního města Prahy. 

Výstava se koná pod záštitou ministryně kultury ČR Mgr. Aleny Hanákové, primátora hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc., a České komise pro UNESCO.  

Otevřeno od 3. 10. do 18. 11. 2012, denně. Po: 11–18, Út–Ne: 9–18 hodin. Vstup volný. 

Reklama

Výběr článků

Načítám