Hlavní obsah

Výstava obrazů Jaroslava Doležala v areálu Na Nebesích oživuje zapomenutou krajinu

Novinky, Milan Dvořák

V areálu Na Nebesích v Němčicích u Litomyšle dostal prostor po řadě umělců a celebrit již 84letý malíř Jaroslav Doležal.

Foto: Milan Dvořák
Článek

V areálu ojedinělého statku z 19. století a jeho rozsáhlých zahrad, v obci Němčice vzdálené zhruba tři kilometry od historického města Litomyšl, byla zahájena nová výstava.

Po úspěšných prezentacích děl Zdeny Olivové, Šárky Frankové, Nadi Jonášové, Vítězslavy Morávkové a řady jiných výtvarníků, dostal prostor pro své malby olejem i Jaroslav Doležal ze Zhoře.

Výstava nese název Krajina našeho regionu a stavby předků skoro zapomenuté a motto autora Maluji, jako před 100 lety. Z názvu vyplývá i výběr děl a návštěvníci mohou skutečně hodnotit, jak se jim známá místa v uplynulém čase změnila. Autor přímo v plenéru doposud za svůj dlouhý život namaloval zhruba 2000 obrazů, Na Nebesích je vystaveno 50 z nich.

Při výstavě jsou návštěvníkům přístupny i rozsáhlé zahrady a jejich součásti. Jednou z nich je i kaplička - boží muka, kterou nedávno vysvětil děkan a kněz Dr. Zbigniew Jan Czendlik.

Otevřeno je od pátku do neděle, vstupné se neplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám