Hlavní obsah

Výstava oblíbených hraček generace Husákových dětí doputovala do Šumperka

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město plné Igráčků, oblíbených plastových hraček generace Husákových dětí, bude od 5. června k vidění ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Výstava Fenomén Igráček už udělala radost dětem i dospělým v řadě českých i moravských měst. V podhůří Jeseníků ji lze navštívit až do 28. září.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Galerie Šumperska se promění v město plné Igráčků.

Článek

Hračka v podobě osmicentimetrové figurky, představující nejrůznější profese a lidské činnosti, byla oblíbená v socialistickém Československu a v zemích bývalého východního bloku. Zrodila se ve výrobním družstvu Igra, jehož název vznikl v 50. letech podle ruského pojmenování pro hru. Igráčky proslavil jejich úsporný design. Jednotlivé figurky byly sestaveny ze stejných dílů, mění se pouze příslušenství podle toho, jakou profesi postavička vykonává. 

„První figurka zedníka spatřila světlo světa v roce 1976. Každý rok přibyly přibližně čtyři nové modely, vzniklo tak na padesát figurek. V 90. letech se Igráčci téměř přestali vyrábět, z trhu je vytlačily hračky z Asie. Znovuvzkříšení se Igráček dočkal v roce 2010, kdy se jejich výroby ujala firma Efko. Dnes existuje asi sto druhů této sympatické figurky,“ objasnila Miluše Berková, tisková mluvčí šumperského muzea. 

Igráček je hračkou, která spojuje generace. Líbí se nejen dětem, rodiče či prarodiče si na výstavě mohou zavzpomínat na staré časy. Putovní výstava Fenomén Igráček vznikla v Technickém muzeu v Brně ve spolupráci s firmou Efko. 

„Představujeme na ní první návrhy a původní sady Igráčka, výrobní formy či jednotlivé díly slavné postavičky. Návštěvníci však uvidí nejen starší postavičky, ale i ty současné a také čerstvé novinky, například Igráčka ve světě Hello Kitty nebo kufříky různých profesí,“ upřesnil Miroslav Kotík, výrobce hraček. 

Svatba Igráčků  

V Galerii Šumperska bude k vidění celé město plné Igráčků s kulisami policejní stanice, nemocnice, supermarketu, prodejny ovoce a zeleniny a dalších obchůdků. To vše doplní plastová autíčka, stromečky, a dokonce i dopravní značky. Chybět nebude ani svatba Igráčků. 

„O prázdninách se vždy snažíme předvádět zábavné výstavy, které za jakéhokoliv počasí potěší děti i dospělé. Ti nejmenší naleznou přímo v expozici hernu, děti rozličného věku se mohou zapojit do výtvarné soutěže Igráček jde do Evropy. Výherce získá Igráčka-turistu s vlaječkou české republiky. Zájemci si mohou Igráčky také zakoupit,“ uvedla Dana Vláčelová, vedoucí výstavnictví. 

Česká kvalita a tradice  

K nejstarším Igráčkům patří postavičky kuchaře, kominíka, námořníka, cestáře či matky s dětmi. V 90. letech se příslušník VB změnil na policistu, objevil se skateboardista i středověký rytíř. Design se prakticky nezměnil, figurkám pouze přibyl nos. Dnes se prodává například zmrzlinářka, sýrař, ošetřovatel se zebrou, výpravčí s nádražím, ale dokonce i fanda a darebák. 

„Mezi kluky je nejoblíbenější hasič, policista nebo závodník, děvčata si rády hrají s figurkami lékařek, zdravotních sester nebo prodavaček. Postavičky mají patřičné vybavení pro nejrůznější činnosti. Multifunkční sety v rozložitelných kufřících umožňují dětem vytvářet různá prostředí a svůj vlastní svět. Igráček představuje moderní a kvalitní českou hračku, která snese srovnání s produkcí známých světových značek,“ tvrdí Berková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám