Hlavní obsah

Výstava na zámku Duchcov představí tvorbu pětice dam

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 4. září bude v 17 hodin v Galerii Giacomo zámku Duchcov zahájena poslední výstava letošní sezóny s elegantním názvem Giacomo a 5 dam. Elegance bude skutečně na rozdávání. Na výstavě totiž představí svou tvorbu pět skutečných dam, jejichž talent a um by zajisté okouzlil i samotného Casanovu.

Foto: Marian Hochel

Eva Vágnerová: Cesty / vlna, hedvábí, 1500 x 1000 mm, rok 2014

Článek

Návštěvníci budou moci na výstavě objevovat krásy ručního papíru Ireny Štyrandové, textilní tvorbu Evy Vágnerové, pastely Vladimíry Drahozalové, koláže Kateřiny Rajchlové a fotografie Jarmily Kacarové.

Základem propojení jejich tvorby je kromě jistého souznění výtvarného názoru hlavně existence litoměřické Dílny ručního papíru. Autorky měly v Litoměřicích samostatné výstavy a tam si také takříkajíc „padly do oka“. Podobné vnímání světa, přírody, formy a estetického cítění spojilo těchto pět výtvarnic do neformální skupiny.

Textilní obrazy Evy Vágnerové vznikají během celé profesní dráhy autorky jako neodmyslitelná součást její tvorby. Eva Vágnerová kreslí, maluje a šije šaty. Textil proto pronikl mezi výtvarné prostředky její práce. „Šije“ své vize do podoby nástěnných obrazů menších formátů i monumentálnějších. Inspirace papírem a textilem se vzájemně prolíná a utváří s invencí autorky.

Irena Štyrandová pro sebe objevuje nové technologie ve velkých volných tapiseriích, kde pracuje s gázou, která drží vlákno a je proto možné pracovat s velkým zředěním tzv. papíroviny. Tato technika umožňuje vidět samotné vlákno, dá vyniknout – shlukům vrstvičkám, které naplavila sama voda a propojeně upravila ruka autorky – rozléváním, roztíráním. Tapiserie je takto transparentní a hra světla vytváří nový obraz.

Kateřina Rajchlová spolupracuje několik let s Dílnou ručního papíru v Litoměřicích. Také v její tvorbě hraje ručně zpracovaný papír důležitou roli. Na režný povrch papíru zachycuje figurální motivy, převážně ženských linií. Její postavy se vznášejí a žijí si svým vnitřním životem ve snovém světě. V její současné tvorbě převažuje kombinace jemných kresebných linií, doplněných barevnou papírovou koláží. Zprohýbané a nepravidelné ostrůvky útržků papíru doplňují kresby a vytváří jim atmosféru.

Pastely Vladimíry Drahozalové jsou reflexí vycházející z přírody. „Jedním z těch dobrých zážitků je pro mě být v krajině, procházet jí a vnímat ji jako celek, nebo v jejích detailech. Tyto podněty pak zkoušet doteky prstů a pastelu, případně lehkou linií, přenášet na papír, aby mohly být ještě příště připomenuty. To vše s vědomím, že je to jen pokus o záznam části přírody v podobě louky, kopce, vody, oblohy nebo zahrady,” uvádí autorka.

Zmíněné výtvarnice vnímají papír jako materiál mimořádně inspirativní a zpracovávají jej tvořivým způsobem i v dalším významu pojmu papíru – Paper art.

Jarmila Kacarová se věnuje fotografii, svými záběry nenechává nahlížet jen do svého světa, ale jejím přáním je, aby i diváci ve fotografiích nacházeli různá podobenství. Má za sebou sedm autorských výstav a zúčastňuje se různých fotosoutěží. Na výstavě v duchcovské zámecké galerii představuje fotografie, které by se daly shrnout pod jednotné téma „Nalezená zátiší“.

Vernisáž výstavy bude spojena s komentovanou prohlídkou, výstava potrvá do 28. října.

Výběr článků

Načítám