Hlavní obsah

Výstava klatovských karafiátů právě začíná

Novinky, Věra Mundlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý rok čekají pěstitelé klatovských karafiátů na chvíli, kdy předvedou své šlechtitelské umění veřejnosti. Areál naproti Muzeu Karla Hostaše nedaleko klatovského náměstí za finanční podpory města zvelebili a každoroční výstavu mají do detailu přichystánu. Otevřou v sobotu 2. července.

Foto: Peter Pošefka

Klatovský karafiát v plném květu

Článek

Klatovský karafiát patří k symbolům města stejně jako dragouni a Černá věž. Před téměř dvěma sty lety je přinesl z francouzské Nancy vojenský vysloužilec Josef Volšanský. Květina z čeledi hvozdíkovitých s krásnými, různobarevnými květy se zalíbila místním lidem a klatovští dragouni jí rádi kupovali svým vyvoleným.

O komerční úspěch karafiátu se postaral zejména hostinský a pomolog Michal Bullmann, který rozšířil klatovský karafiát mezi české zahradníky a jeho věhlas až za hranice. 

Organizace pěstitelů klatovských karafiátů má v současnosti devět členů. Ti se zasloužili o udržení tradice a kontinuity pěstění a vystavování těchto květin, díky nim pořád ještě existuje zhruba šedesát druhů unikátních rostlin a symbol města Klatov neupadl v zapomnění.

Předseda této organizace spadající pod Český zahrádkářský svaz Peter Pošefka věří, že mravenčí práce při pěstování a šlechtění bude oceňována i generacemi příštími. „Klatovský karafiát je mrazuvzdorná trvalka s hladkým okvětním plátkem a velikou barevností, často s několika jakoby vpitými odstíny,“ vysvětluje Peter Pošefka. „To jsou odlišnosti od běžných jednobarevných skleníkových karafiátů. Ty klatovské mohou mít všechny barvy a odstíny kromě černé, zelené a modré.“

Pěstování a hlavně šlechtění však vyžaduje mravenčí práci a hodně trpělivosti. I tak se stává, že květina zmutuje a nový exemlář nevznikne. V současnosti se mohou karafiátníci chlubit asi 60 druhy, některé se v průběhu let ztratily, ale povedlo se je vypěstovat znovu a jsou pak evidovány pod původním názvem. Peter Pošefka má na svém kontě za třicetiletou pěstitelskou éru tři nové druhy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám