Hlavní obsah

Výstava hracích karet v uničovské Šatlavě

Novinky, Jaroslav Franc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrací karty jsou nedílnou součástí lidské historie. Snad každý z nás nějaké ty čertovy obrázky doma má. Jsou vítaným společníkem v rodinném kruhu či při návštěvě přátel. O historii hracích karet, jejich původu a nebezpečí hazardu vypráví výstava "Hrací karty včera a dnes" v uničovské Šatlavě.

Foto: Jaroslav Franc

Hrací karty - Černý Petr a tematické kvarteto.

Článek

Výstava "Hrací karty včera a dnes" poutavou formou seznamuje návštěvníky nejen s historií a původem karet, ale také s jednotlivými nejznámějšími karetními hrami, jakými jsou například bridž, whist, žolíky či mariáš. Samotná výstava se nachází v bývalém městském vězení, neboli šatlavě, kde se v současnosti nachází muzeum vězeňství.

Dějiny karet

Spojitost hracích karet s vězením je nasnadě - hazard v karty byl v minulosti hojně trestán a karbaníci měli nad sebou vždy pověstný Damoklův meč v podobě policejní razie a následného nedobrovolného pobytu v šatlavě.

Výstava je rozdělena do čtyř sekcí, každé z nich je věnováno několik informačních panelů s ukázkami exponátů hracích karet. První sekce se věnuje historii karet a jejich původem - návštěvníci zde mohou obdivovat například vykládací karty z dob Rakouska-Uherska či reprodukce nejstarších hracích karet na Moravě, uložených v olomoucké Vědecké knihovně, z 2. poloviny 16. století.

Hazard

Druhá část výstavy se věnuje dějinám hazardu a nejznámějším hazardním karetním hrám jako například farao, landsknecht či poker, opět s ukázkami hracích karet různé provenience (USA, SSSR, SRN, NDR, Hongkong, Dánsko, Maďarsko, ČSSR) z různých období.

Královská hra a domácí krb

Poslední dvě sekce výstavy se věnují historii královské hry bridže a whistu a jejich společnému předku. Pro nejmenší je připravena část nazvaná "Hrací karty - domácí krb" s popisem nejznámějších karetních her, hraných doma, ale také s ukázkami kvartet s pohádkovou tematikou, či karet typu Černý Petr z dob 1. republiky či z produkce SRN/NDR.

Vedle samotné výstavy, která potrvá až do 24. června, je možno si prohlédnout prostory bývalé šatlavy, vyzkoušet si mučicí nástroje a pozdravit velitele věznice.

Reklama

Výběr článků

Načítám