Hlavní obsah

Výstava habsburských platidel na zámku ve Zlíně byla prodloužena

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 22. ledna, místo původně plánovaného 8. ledna, bude k vidění v malém výstavním sále Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku výstava Bohatstvo storočí.

Foto: Archív muzea

Habsburské mince

Článek

Muzeum výstavu připravilo ve spolupráci s Hornonitrianským múzeem v Prievidzi.

„Představujeme platidla z období, kdy jsme byli součástí habsburské monarchie (1526 – 1918). Jsou zde vystaveny mince - dukáty, tolary, groše a denáry, které byly postupně dány do oběhu šestnácti habsburskými panovníky, i papírové peníze. Vystavená platidla spolu s doprovodnými materiály dokumentují hospodářské, společenské i státoprávní poměry v habsburské monarchii. Z technických důvodů se opozdila výstava, která má Bohatstvo storočí vystřídat. Nechtěli jsme zde prázdný sál, tak jsme se dohodli na prodloužení,“ vysvětlila muzejní historička Yvona Činčová s tím, že výstavu kromě běžných návštěvníků využívají například i zlínské školy k doplnění vědomostí z dějepisu.

Ve velkém výstavním sále je stále k vidění atraktivní výstava Hračky ze staré půdy, ke které muzejní lektorky chystají od února zajímavé tvořivé dílny.

Do konce ledna je ještě otevřena i výstava S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly. A v uvolněném sále po filmové expozici je nově umístěna expozice Bydlení v baťovském Zlíně.

Do 29. ledna bude také spojovací chodbu v muzeu zdobit výstava Motýlí efekt. Jde o charitativní akci brněnské Galerie Ratolest, kdy současní mladí umělci podpořili svými díly znevýhodněné děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám