Hlavní obsah

Výstava fotografií Jana Saudka v Mariánských Lázních

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Goethe městského muzea v Mariánských Lázních připravila na zahájení letošní lázeňské sezóny další pozoruhodnou výstavu. Po celý květen se mohou návštěvníci lázní kochat originálními fotografiemi patrně našeho nejznámějšího fotografa Jana Saudka.

Foto: Ivan Coufalík
Článek

Celou sbírku fotografií zapůjčila ze své soukromé sbírky paní Libby Kucera, která se jeho dílu dlouhodobě věnuje.

Jana Saudka snad není nutné ani představovat. Fotograf s nezaměnitelným rukopisem si užívá život plnými doušky a vytváří si tak trochu svůj vlastní svět. Dílo Jana Saudka je provokativní a kontroverzní, ale zároveň originální a výjimečné.

Nejčastějším motivem jeho fotografií je žena a ženské tělo. Zachycuje také vztahy mezi mužem a ženou, ať už jde o lásku a přitažlivost nebo naopak agresivitu a nenávist. Za symbol jeho tvorby lze považovat jeho typickou „Zeď“.

Na výstavě jsou prezentována díla prakticky z celého umělcova tvůrčího období od niterných fotografií, zachycující prchavé chvíle domácího štěstí až po poslední provokativní období. Zajímavostí jsou exkluzivní skleněné šperky, které mistr vytvořil pro českou sklářskou firmu Liglass. Sluší se podotknout, že výstava je prodejní a zájemce si domů může odnést originál mistrovi fotografie, či výše uvedený originální šperk.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v pátek 6. května, krásnou hudební kulisu vytvořil Junior Dixieland ZUŠ Frederyka Chopina pod vedením B. Smrčky. Výstavu fotografií Jana Saudka si bude možné v Galerii Goethe prohlédnout do neděle 29. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám