Hlavní obsah

Výstava Černá slunce v ostravském Domě umění skončila, teď zazáří Modrá

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Černá slunce/Odvrácená strana modernity 1927-1945, která představila české moderní umění od 20. do 40. let 20. století z nového úhlu pohledu, byla v ostravském Domě umění k vidění od 7. prosince 2011 do 4. března. Od 13. března rozzáří Dům umění v Ostravě expozice s názvem Modrá Františka Kupky.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Černá slunce v Domě umění.

Článek

Na výstavě Černá slunce bylo k vidění na 200 děl čtyř desítek představitelů českého moderního umění 20. století a to včetně běžně nedostupných prací ze soukromých sbírek. Kromě mnoha jiných byli zastoupeni světově proslulí umělci jako například Toyen, František Kupka, Josef Váchal, Jindřich Štýrský, Jan Zrzavý, Emil Filla nebo Josef Čapek.

"Výstavu Černá slunce navštívilo 27 853 návštěvníků. V posledních dnech stoupla průměrná denní návštěvnost na 700 osob. Expozice do galerie přilákala mnoho nových návštěvníků, kteří se do galerií budou vracet. Jednalo se o významnou společenskou událost. Největší zájem o výstavu byl evidován o víkendech. Poslední neděli zhlédlo výstavu necelých 2000 návštěvníků," sdělila tisková mluvčí GVUO Jana Šrubařová.

Výstavu v Domě umění doprovodila řada programů. Uskutečnily se dvě filmové projekce, na 60 odborných komentovaných prohlídek pro školy i veřejnost a přes 100 vzdělávacích programů pro školy.

Po Černých sluncích rozzáří v nejbližších dnech Dům umění další unikátní projekt, který představí jedno z raných děl Františka Kupky Tvar modré z roku 1913. Expozice bude k vidění od 13. března.

Více na: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám