Hlavní obsah

Vyšší odborná škola je dobrou volbou pro toho, koho zajímají praktické věci v rámci výuky

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maturujete v září, nebo nejste spokojeni se školou, kterou studujete? Ještě celý týden máte šanci přihlásit se k přijímacím zkouškám na Vyšší odbornou školu v Brně. Hned u tří oborů se totiž otevírá III. kolo přijímacích zkoušek.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Pokud by vás zajímalo konzervování a restaurování keramiky, konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik, nebo oděvní a textilní design, Vyšší odborná škola v Brně je tou pravou vzdělávací institucí, o kterou byste se měli zajímat.

Nejenom, že nabízí studium v nově zrekonstruovaných ateliérech jen pár minut od centra Brna, máte na ni také možnost vedle teoretických vědomostí uplatnit i praktické dovednosti.

„Přihlášky mohou studenti podávat do 16. září - 25. září pak proběhne přijímací řízení. Nejde o nic neobvyklého, jen maturanti, kteří ukončují střední školu v září, o této možnosti často neví. A přitom je brněnská Vyšší odborná škola dobrou alternativou pro všechny, komu nevyhovuje striktně teoretická výuka a rádi by se soustředili na praktické věci v rámci výuky, na řemeslo,” uvedl zástupce ředitele školy Mgr. Petr Polášek.

Restaurátorské studijní obory jsou tříleté, zakončené absolutoriem. Výuka se zaměřuje na záchranu keramických artefaktů a maleb. Předměty, jejichž zrestaurováním se vrací jejich historická a estetická hodnota, poskytují škole převážně muzea, archeologické společnosti i soukromí majitelé.

Studenti pracují převážně na historických originálech a mají tak jedinečnou příležitost seznámit se i s celou řadou vzácných objektů, které zdobí depozitáře uměleckých sbírek.

Výuka je provázaná i s dalšími odbornými předměty, které jsou součástí učebního plánu. Příkladem jsou základy fotografování, kdy student provádí odbornou obrazovou dokumentaci všech fází restaurátorského postupu, nebo dějiny umění a dějiny řemesla.

Ve výtvarné přípravě si uchazeč prohlubuje talent modelováním, kreslením a malováním. V cizím jazyce si zase studenti osvojují odbornou slovní zásobu prací s cizojazyčnými odbornými texty a literaturou. Studium je obohaceno poznávacími zájezdy, a to jak zahraničními tam tuzemskými, i odbornými exkurzemi. Velkou premisou jsou školou placené zahraniční odborné praxe v restaurátorských ateliérech (Anglie, Francie, Polsko, Německo a Rakousko).

Oděvní a textilní design je také tříletý studijní obor. Studenti získají teoretické znalosti i praktické dovednosti navrhováním a modelováním konstrukčně i technologicky náročných oděvů, dále navrhováním a výrobou plošných a prostorových textilií, případně navrhováním a zhotovováním scénických kostýmů. Povinné je studium dvou jazyků.

Součástí vzdělání je i oděvní tvorba, dějiny výtvarné kultury, figurální kreslení nebo počítačová grafika. Absolventi se mohou uplatnit v samostatné tvorbě, jako návrháři oděvů či oděvních doplňků i v tvorbě scénického kostýmu. V závěru studia každý absolvuje několikaměsíční praxi v oblasti návrhářských činností u zvoleného podnikatelského subjektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám