Hlavní obsah

Výsluní se vrátily čtyři zrestaurované sochy

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen asi dvě desítky přihlížejících se v sobotu 18. června sešly v centru Výsluní k slavnostnímu aktu.

Foto: Jana Krotilová

pochod Chomutovských ostrostřelců a mažoretek z Března

Článek

Po čtyřměsíčním úsilí sochařů a restaurátorů z Chomutovska byly celkem čtyři sochy ve Výsluní slavnostně předány zpět městu.

Opravy Sloupu Sv. Anny Samotřetí, Sloupu panny Marie s Ježíškem a Pomníku obětem válek se ujali restaurátoři akademický sochař Michael Bílek a jeho syn MgA. Štěpán Bílek. O doplnění vandaly ukradeného anděla na sousoší Jana Nepomuckého se postaral MgA. Petr Stibral. 

Akce začala krátkým průvodem Chomutovských ostrostřelců, následovaných mažoretkami, od radnice do parku. Tam se poprvé ozval výstřel z pušek, který odstartoval sérii proslovů, kterou zahájila svým úvodním slovem starostka města Sabina Čadková.

Po vystoupení malých mažoretek z tanečního kroužku Základní školy z Března, se pozornost opět obrátila k sochám. Přítomní postupně obešli všechny čtyři památky, kde vždy někdo z představitelů města či významných hostí, přestřihl stužku. Po taneční vložce větších mažoretek byla akce ukončena výstřelem z děla.

Pro zájemce byl zpřístupněn také kostel sv. Václava, kde je nově k vidění dřevěný oltář z konce 19.století. Ten zde zanechali filmaři po dubnovém natáčení televizního seriálu Borgiové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám