Hlavní obsah

Výrobci kompostérů patronem děvčátka s nemocí motýlích křídel

Novinky, Alois Miarka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víčka od PET lahví jsou žádaným artiklem v českém recyklačním odvětví. Díky příznivým výkupním cenám je sbírají v mnohých školách, domácnostech, firmách a občanských sdruženích. Na sociálních sítích se do této kampaně zapojují i rodiče dětí se závažným onemocněním.

Foto: Foto: archiv rodiny Charvátových

Rodinné foto v přírodě: Lucie a Vojtěch Charvátovi s dcerkou Verunkou a osmiletým synem Matějem.

Článek

Lucie a Vojtěch Charvátovi ze Zlatých Hor, rodiče desetiměsíční Veroniky, která se narodila s nemocí motýlích křídel, žádnou kampaň pro svou dcerku neorganizovali. O to více byli překvapeni, když na jejich adresu začali lidé přivážet pytle a krabice s víčky.

„Bydlíme v malém městě, kde se dobře známe a vycházíme si vstříc,“ oceňuje iniciativu spoluobčanů Lucie Charvátová, která se zapojila i do činnosti nadace Debra, jež pacienty s touto závažnou nemocí v České republice sdružuje a snaží se jim pomáhat.

Vstřícnost zaměstnanců Jelínek-Trading

V minulých dnech tatínek Veroniky odvezl první várku 600 kilogramů darovaných víček do výkupny ve vrbenské provozovně Jelínek-Trading. Její zaměstnanci v té době o zlatohorském děvčátku s motýlími křídly již věděli a navrhli, že se stanou jeho patronem. Jakou formou?

K výkupní ceně ve výši sedmi korun přidají ještě svou odměnu za recyklaci víček, z nichž se přímo ve vrbenské provozovně zhotovují zahradní kompostéry a kompostovací sila.

„Tím, že jsme se v našem třicetičlenném kolektivu zaměstnanců dohodli, že pro Verunku budeme drtit víčka zadarmo, tzn. nad rámec svých pracovních povinností, Charvátům vyplácíme za jeden kilogram víček 12 korun,“ uvedla koordinátorka akce Petra Černatovičová.

„Jsme vděčni za každou pomoc a moc za ni všem děkujeme,“ uvedla Lucie Charvátová. Ze získaných finančních prostředků kupuje mastičky, dezinfekční prostředky, jehly a další pomůcky, jež nehradí zdravotní pojišťovna. Verunka Charvátová trpí tzv. dystrofickou, tj. nejzávažnější formou onemocnění, která se projevuje hned po narození dítěte.

„S motýlími křídly je to jako na houpačce. Jsou dny, kdy se děvčátku daří lépe. Moc si přeji, aby takovýchto krásných chvil bylo u nás doma co nejvíce,“ dodala maminka Lucie. 

Reklama

Výběr článků

Načítám