Hlavní obsah

Výrobce textilních strojů slavil 20 let příslušnosti ke koncernu Rieter

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

V sobotu při příležitosti 20.výročí od vstupu švýcarského koncernu Rieter do České republiky se konal v prostorách společnosti v Ústí nad Orlicí Den otevřených dveří doprovázený doplňkovými aktivitami i bohatým kulturním programem.

Foto: Stanislava Dvořáková

RIETER CZ umožnil návštěvníkům prohlídku výrobních hal vybavených moderní technikou. Na snímku hala strojního obrábění.

Článek

Oslavy 20.výročí společnosti Rieter CZ v Ústí nad Orlicí, byť koncipované jako Den otevřených dveří, byly ve znamení změn, které se staly přínosem pro organizaci prohlídky závodu a dalšího kulturního programu.

Prohlídka hal nebyla v časovaných skupinách, ale podle zájmu jednotlivců s možností podrobných informací vyškolených průvodců. Tím odpadly čekací fronty a zrychlila se prohlídka jednotlivých provozů. Pro rodiny s dětmi byl přínosem bohatý dětský program a široká veřejnost bez zájmu o technickou část si mohla užívat příjemný den obohacený kulturním programem.

Tyto změny se odrazily na návštěvnosti, kdy proti roku 2011 s 1 600 účastníky, již po skončení hlavního programu v 13.30 hodin závod navštívilo 2 300 lidí a to stále přicházeli další posedět si u občerstvení a poslechu hudby.

Ústí nad Orlicí má v oblasti výroby textilních strojů dlouhou tradici. Pamětníci mohli vzpomínat na rok 1967, kdy v místním VÚB byl zprovozněn první rotorový stroj na světě, jehož otáčky byly 30 tis. ot/min. Nyní mohli vidět tryskový a rotorový dopřádací stroj se 120 tis. ot/min., který dokáže vyprodukovat okolo 80 tisíc km příze za jediný den a ovládán je prostřednictvím dotykových obrazovek.

Další ukázkou bylo pracoviště konstruktérů a výstavka spřádacích jednotek, které jsou srdcem dopřádacích strojů. Zajímavé byly především pro potenciální zájemce o zaměstnání či o odborné studium. Z toho důvodu nechyběla ani vývěska nabídky volných míst na pozice soustružníka, frézaře, různých specialistů, kontrolora, externího montéra i s vyšší kvalifikací technologa a průmyslového inženýra.

Simulátor F1

Součástí doprovodné akce byla prezentace historického vývoje stavebnice Merkur, od mechanické hračky až po moderní s řídícími systémy. Velkému zájmu se pak těšil simulátor vozu formule, který představili studenti VUT Brno. Zájemce si mohl sednout do reálného kokpitu a vyzkoušet si řízení tohoto automobilu.

Pro děti byla připravena řada rukodělných aktivit o různé ceny, sportovní soutěže a pro nejmenší nechyběl ve venkovním prostoru skákací hrad.

Kulturní program byl zajištěn koncertem Junior Big Band Lanškroun,  vystoupením Jaroslava Uhlíře s kapelou a Dechovým orchestrem Ústí nad Orlicí, v kterém hrají i zaměstnanci závodu. O své pracovníky se Rieter CZ po všech stránkách dobře stará včetně akcí Klubu důchodců.

Oficiální program a tím i prohlídka provozních hal byl ukončen vyhlášením vítězů hlavním pořadatelem a vedoucím personálního oddělení, Richardem Bednářem, a to jak dětských soutěží, tak losováním správné soutěžní otázky pro dospělé.

K závěru úspěšného dne pak přispěla rocková skupina Rufus z Litomyšle.

Reklama

Výběr článků

Načítám