Hlavní obsah

Výrobce kanalizačních poklopů rozjel moderní slévárnu a brojí proti zlodějům

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Příbramsku krádež 155 poklopů se škodou 700 tisíc, v Praze za rok 450 poklopů za 1,2 milionu korun, v Jilemnici 15 za jedinou noc, v srpnu pád dítěte do třímetrové kanalizační šachty v Litomyšli. Listovat policejními hlášeními by šlo dál. Největší český výrobce kanalizační litiny nyní vyvinul poklopy, které by měly zloděje přibrzdit.

Foto: Martin Němec

Výroba ve slévárně v Novém Bydžově.

Článek

Krádeže litinových poklopů kanálů i mříží, i přes různá restriktivní opatření, pokračují dál. Hodnota jednoho poklopů je několik tisíc, zloděj za něj ve sběrně dostane sotva pár stovek.  

Společnost Kasi, největší český výrobce kanalizační litiny, vyvinula poklopy, které by měly zlodějům značně zkomplikovat jejich pochybný byznys.

„Vyrábíme poklopy signovaném městským znakem, logem nebo jiným motivem, kromě estetické kvality je to i výrazné upozornění pro sběrny druhotných surovin. Navíc jsou tyto poklopy opatřeny nerezovým čepem. Takový poklop pak nejde prostou silou vypáčit a odvézt do sběru,“ vysvětlil jednatel a spolumajitel firmy Stanislav Ulm.

Podle jeho slov je celý problém mnohem širší. „Začíná to už u investorů, ve snaze ušetřit a zároveň zamezit krádežím, jsou často montovány plastové, pogumované nebo laminátové poklopy, jejichž životnost je velmi krátká, podléhají UV záření, chybí servis i náhradní díly. Často se stává, že na kanály jsou po ukradení původního litinového poklopu pokládány neoriginální díly – to je případ pádu dítěte v Litomyšli, které se prostě propadlo na poklopu, který nepasoval na kanalizační výpusť,“ uvedl Ulm.

"Je to i věc legislativy. Například na Slovensku dva poslanci navrhli novelu trestního zákona, která by krádeže kanalizačních poklopů a energetických zařízení ohrožující život nebo zdraví klasifikovala jako trestný čin se sazbou dva až pět roků nepodmíněně. Myslím si, že taková novela by stála za úvahu i u nás,“ doplnil Ulm.

Společnost Kasi nedávno najela na plný provoz v nové slévárně v průmyslové zóně Zábědov u Nového Bydžova na Královéhradecku. Firma už zaměstnala 100 lidí a při plné kapacitě jich bude potřebovat 150. Celková investice do výstavby závodu  přestavovala náklady přes 420 miliónů korun. Zhruba 95 miliónů získala ze dvou programů EU zaměřených na inovace a informační technologie.

S kapacitou 22 tisíc tun odlitků ročně patří slévárna k nejmodernějším v Evropě. Poklopy vyváží do zemí EU, Ruska, Polska, na Ukrajinu a nově i na Balkán. Ryze česká firma se základním kapitálem 10,1 milionu korun loni vykázala tržby 650 miliónů korun a letošní hospodářský plán předpokládá růst k hranici jedné miliardy. Ještě v letošním roce najde práci v nové slévárně dalších 20 až 30 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám