Hlavní obsah

Výroba domácího sýra jako nit spojující příspěvky odborného bloku Bio stylu

Novinky, Sylva Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři odborného bloku Bio stylu, který je součástí Festivalu Evolution, zvolili letos zpestření. Posluchačům ve Veletržním paláci v Praze-Holešovicích v pátek poodhalí tajemství výroby čerstvého přírodního sýra lektoři Zuzana Moučková a Ivan Hrbek ze Svazu faremních zpracovatelů.

Foto: Archiv ČTPEZ

Přednáška na Bio stylu 2016

Článek

„Sýr bude možné ochutnat jednak rovnou po vyrobení s jeho nasládlou chutí, jednak v jeho pravé podobě - po krátkém zrání při pokojové teplotě, kdy sýr prokysá, a následně se solí a prodává. Modifikací danou různými tradičními recepturami tohoto základního postupu lze vyrobit i polotvrdé a tvrdé sýry, které následně zrají i několik týdnů či měsíců. Výsledkem mohou být sýry nejrůznějších tvarů, vůní i chutí,“ říká Ivan Hrbek.

Dodává, že originální čerstvé měkké sýry jsou základním sortimentem ve všech více na 160 malých faremních mlékárnách v České republice i v dalších zhruba 60 faremních mlékárnách, pro které již nelze použít přívlastek „malé“, ale které zpracovávají vlastní mléko, tedy jsou faremními mlékárnami. Během hodiny a půl, jež zabere proces výroby, tedy v době, kdy se bude zahřívat mléko, a budou působit mlékařské kultury, zazní z pódia příspěvky dalších řečníků.

Čtvrtstoletí biopotravin v ČR

„Odborný blok je letos věnován spotřebitelským tématům. Přiblížíme fenomén faremního zpracování, jehož jsou ekologičtí zemědělci v České republice průkopníky. Je jedním z trendů posledních let. Právě vývoj a směřování trhu s biopotravinami, ukážou jak statistická data, tak zkušenosti producentů biopotravin, kteří se v oboru pohybují už čtvrt století,“ říká organizátorka Andrea Hrabalová z PRO-BIO Ligy.

Zpestřením budou i příspěvky začínajících farem a firem, které můžeme označit za startupy. „Podělí se o své příběhy. Jsou o tom, jak našli díru na trhu a jak ji dokázali rychle zaplnit. To může být pro mnohé návštěvníky, kteří mají v hlavě nápad, velmi inspirující,“ zve do přednáškového sálu v původním křídle výstaviště Andrea Hrabalová.

Krátký obchodní řetězec – férové ceny

Spotřebitele, kteří před pohodlným nákupem v supermarketu upřednostňují detailní znalost původu svého jídla a spravedlivou cenu, jistě osloví vstup Jana Valešky z Asociace místních potravinových iniciativ, věnovaný KPZ. Co se skrývá pod legendární zkratkou dnes, se dozvíte v pátek po obědě.

Nadstandardy - ještě víc než bio

K biopotravinám – produktům ekologického zemědělství neodmyslitelně patří certifikace a kontrola. Nebudou tedy chybět informace o tom, jak se biopotraviny kontrolují. Pro mnohé bude také zajímavé sdělení, že existují nadstandardy, které zaručují, že některé potraviny jsou ještě „víc než bio“.

Odborný blok věnovaný ekologickému zemědělství patří již tradičně k programu Bio stylu, který je součástí Festivalu Evolution. Čas odborným informacím je vymezen v pátek 24. března 2017 od 10:30 do 14:30 hodin v sále č. 6. Bohatý program v roce 2017 připravila PRO-BIO Liga, sekce pro spotřebitele PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Reklama

Výběr článků

Načítám