Hlavní obsah

Vyprodaná Lucerna v noci na Silvestra viděla v ringu děti i nového mistra Evropy

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika má nového profesionálního thaiboxerského mistra Evropy. Ondřej Hutník (29 let), přezdívaný Spejbl, svěřenec trenéra Petra Macháčka z pražského Hanuman gymu, dokázal udolat v utkání oboustranně vynikající kvality Španěla Javiera Lorena Jorgeho Lorenza. Na body od rozhodčích 3:0.

Foto: Pavel Ryčl

Nový profesionální thaiboxerský mistr Evropy Ondřej Hutník, přezdívaný Spejbl, svěřenec trenéra Petra Macháčka z pražského Hanuman gymu.

Článek

Boxovalo se v ringu v nadšené a vyprodané pražské Lucerně, na Galavečeru thaiboxu a K-1. Ringovým arbitrem byl osobně prezident World Full Contact Association (WFCA) Nizozemec Rick Cocu.

Ani v jednu chvíli nebylo jasné, kdo v hlavním utkání večera vyhraje. Oba soupeři šli v první těžké váze (- 95 kg) neústupně za svým cílem vyhrát, jejich razantní box i neúnavné kopy hrozily razancí předčasným koncem. Jedna přestřelka stíhala druhou. Kondice obou - pražské legendy thaiboxu, ale i rodáka z Tenerife, byly obdivuhodné. Duněly rukavice, chodidla pleskala při kopech do látek a stehen. Kolena tvrdě pracovala v klinčích. Z ostře nasvíceného zlatého ringu stříkaly gejzíry potu. Který další sport nabízí v každé minutě takové nasazení?

Publikum ve varu, fanoušků věčně se usmívajícího SPEJBLA – směje se k nevíře už krátce i po určitě bolestivém zásahu Španělovou rukavicí – byla samozřejmě většina. Při nástupu do ringu ho doprovodil bojovým chorálem, zazpívaným z rampy a naživo, jeho kamarád – zpěvák a příležitostně i thajboxerský hobík, Daniel Žito Landa. SPEJBL, SPEJBL! pak hnalo českého borce po celý férově vedený zápas. Boj skončil podáním rukou soupeři i trenérům, objetím. Rozhodčí měli při sečítání efektivních úderů jasno: na body 3:0 pro Hutníka.

Nový mistr Evropy thaiboxu ve váze do 95 kg Ondřej SPEJBL Hutník: „Byl to těžký zápas, nic v něm nebylo jasné. Měl jsem opravdu velkého soupeře. Chtěl jsem si takového boje ve slavné Lucerně před nabitými galeriemi užít, ale LOREN mě nedal ani na chvíli čas. Byl dobrej… Děkuju vám, že jste nás přišli v tak velkém počtu povzbudit. A všem vám přeju šťastný, zdravý nový rok 2013…“

Ondřej Hutník se stal posledním reprezentantem České republiky, který letos – a on v noci na Silvestra – dosáhli letos k nejvyšším sportovním metám světa nebo kontinentu. Kromě zlatého poháru obdržel nový evropský šampión jedinečný prestižní mistrovský pás.    

Velký zájem vyvolala dvě ukázková utkání dětí (11 – 12 let): děvčat z Prahy a Pardubic, kluků ze Žďáru a Teplic. „Nemůžeme se ve sportovním svazu takovému trendu bránit, děti přicházejí s rodiči. A ti mohou argumentovat, že jim jde o to, aby jejich ratolest dělala ten sport, který ji baví. Tak jako jiná děvčata a kluci trénují neméně náročnou gymnastiku, hokej, běhy v atletice, judo, kdeco. U nás k tomu mají patřičné chrániče, už je k dostání i dost v dětských velikostech. A dospělí kolem a pravidla musí určit míru. A taky morálku, výchovu k fair play. Tréninky dětí, tam, kde už je kluby zavedly, jsou především o všestrannosti. A o návycích, užitečných pro život,“ vysvětlil Petr Ottich, prezident České Muay Thai Asociace (CMTA), sportovního svazu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám