Hlavní obsah

Výprava k Aksamitově bráně a Jelínkovu mostu

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce vidět okolí Koněpruských jeskyní a objevit málo známá či opomíjená místa v berounském regionu, ať se vydá na následující výlet.

Foto: Jana Bečková

Turistická značka

Článek

Od vlakového nádraží jezdí až do konce října přímý autobus ke Koněpruským jeskyním, kde vystoupíme. Tentokrát ale mineme vstup do jeskyní a vydáme se po žluté značce směr Aksamitova brána.

Aksamitova brána vznikla propadnutím stropu jeskyně, která byla na tomto místě. Je to přírodní zajímavost. Toto místo ovšem nenavštěvuje tolik turistů jako známé Koněpruské jeskyně. Kousek od brány je další pozoruhodnost - Jelínkův most. Názvy unikátních přírodních zajímavostí jsou pojmenovány po  archeolozích, kteří zde bádali v 19.století.

U brány je i notýsek ve schránce, kde se můžete zapsat svou návštěvu.

Cestou se nám naskytnou zajímavé pohledy na Velkolom Čertovy schody a vápenku. Cesta je středně náročná, není moc dlouhá. Od brány můžeme dále pokračovat do Popovic na železniční zastávku nebo se vrátit zpět po stejné cestě. Jedná se o výlet na podzimní víkend. Občerstvení je zajištěno u známých jeskyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám