Hlavní obsah

Vynálezy z doby první republiky budou k vidění na mníšeckém zámku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšek pod Brdy leží nedaleko Prahy uprostřed turisticky oblíbené oblasti. Cestování po hřebenech Brd, ať pěší či na běžkách, si můžete obohatit návštěvou zámku, ve kterém na vás dýchne atmosféra časů první republiky.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Věděli byste co je tohle za vynález? Uvidíte ho v ložnici barona Kasty na mníšeckém zámku.

Článek

Jak se žilo v této době příslušníkům drobné aristokracie? Pikniky v zámecké zahradě, výlety do Prahy i do přírody, návštěvy společenských akcí, účast na honech i péče o velkostatek.

To vše neminulo ani mníšecké pány z rodů Kastů, kteří zámek zdědili ještě před první velkou válkou, jak se tehdy říkalo. V té době tu ještě nebyla zavedena ani elektřina. Paní hraběnka Terezie Kastová s manželem se proto pustila do rozsáhlé modernizace zámeckých interiérů.

A jakým způsobem si tedy zařídili své soukromé komnaty, aby se jim na Mníšku dobře a pohodlně žilo? To se dozvíte při návštěvě druhého prohlídkového okruhu, který zahrnuje kromě ložnic i koupelny, dětský pokoj nebo splachovací toaletu.

Zatímco soukromé apartmá používali poslední obyvatelé zámku denně, do reprezentačních místností se vodili hosté a návštěvy jen při zvláštních příležitostech. Zahrnují honosné jídelny a společenský sál, barokní kapli, přípravnu jídel, salónky, knihovnu a pracovnu. Tyto komnaty můžete navštívit v rámci první prohlídkové trasy. Dozvíte se o historii zámku i jeho majitelích, uvidíte portréty mníšeckých pánů, sbírku porcelánu, nábytek od baroka po 20. století i mnoho zajímavých předmětů.

Víte, k čemu jsou kleště na doutníky nebo kratiknot? Jak poznáte karetní stolek nebo proč měli hodiny na stropě? Co je čajová panenka nebo rohaté křeslo? Jak vypadal starý psací stroj a jak rádio? Že používali lis na citrony nebo kapesní popelník?

Zámecké pokoje jsou plné zajímavostí a působí útulným a zabydleným dojmem. Neodešel pan baron z místnosti teprve před chvílí? Nemá náhodou rozehrané kuželky ve věži?

Obě prohlídkové trasy na sebe navazují a celý zámek je možné projít během 70 minut. V únoru je otevřeno o sobotách a nedělích bez objednání, v týdnu je třeba se rezervovat den předem na tel. čísle 318 590 261. V měsíci březnu už rezervace není nutná ani ve všední den a navštívit nás můžete kromě pondělí denně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám