Hlavní obsah

Výlet za modelem měsíce do Muzea papírových modelů

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují se rozhodli připomenout letošní výročí Karla IV. V expozici se tak návštěvníci mohou těšit na malou "naučnou stezku" vytvořenou z modelů staveb, které nechal postavit právě Karel IV.

Foto: Martina Váňová
Článek

Papírových modelů mostů ovšem mnoho není. Most jako takový je pro modelové zpracování vcelku nevhodná a i nezajímavá předloha. Prvním problémem je jeho délka, která je obtížná pro zpracování dílů na tiskovou plochu stránek, i pro uskladnění výsledného modelu v modelářově vitrínce.

A přiznejme si, mosty jsou vcelku jednotvárné stavby: oblouk - pilíř - možná nějaká socha, a u těch moderních je to jedna deska vozovky a nějaký ten pilíř. Pro spočítání papírových modelů mostů by nám tak postačily asi i jen prsty na rukách.

Karlův most je ale natolik významná stavba, že se modelového zpracování prostě musel dočkat. Jedním z autorů, který se ho rozhodl připravit modelářům, je arch. Richard Vyškovský, ale ten zpracoval pouze koncové části mostu - Malostranskou vstupní bránu a Staroměstskou bránu s jedním  mostním obloukem. Oba celky vyšly v miniaturním zpracování na pohlednicích. 

Na Karlův most zavítal i další autor, a to Michal Dudáš, když vytvořil papírový model asi nejslavnější sochy - sv. Jana Nepomuckého i s podstavcem.

Kompletní model mostu v celé délce i se vstupními bránami na obou koncích vytvořili Pavel Bestr a Robert Navrátil a vystřihovánku vydala již v roce 2008 firma Betexa. Slepený model do našeho muzea zapůjčil Tomáš Hobzík, který ovšem původní model vylepšil a doplnil o "terén" a nejbližší okolí.

Pod mostem Tomáše Hobzíka protéká Vltava, na obou koncích je zpracovaný kousek nábřeží a předpolí vstupních bran, nechybí ani ždibec Kampy u schodů sestupující z mostu na tento vltavský poloostrov. A dokonce i pár figurek turistů se vydalo z jednoho břehu Vltavy na druhý, a při tom obdivují sochy vytesané taktéž Tomášem Hobzíkem. Pravda, turistů nejsou davy, tak jako tomu bývá ve skutečnosti, o to více může vyniknout modelové zpracování mostu.

Tomáš Hobzík se nespokojil ani s pouze nakreslenými architektonickými detaily na vstupních věžích, a vše co šlo, vypracoval do plastické podoby, přidal i ozdoby na špičkách věží a věžiček. A po Vltavě pluje i několik člunů s modelovými lidmi obdivující model Karlova mostu. A pokud přijedete k nám do muzea, budete ho moci obdivovat také.

Ale nejen Karlův most. Karlštejn, Pražský hrad a mnohé další modely, jež jsou spojeny s Karlem IV., najdete v naší letošní malé speciálce, v celém muzeu pak najdete jen a pouze samé zajímavé a perfektně postavené modely.

Dále pokračuje výstava rozličných modelů slepených Michalem Kavalierem. Přejeme tedy příjemný červen, všem školou povinným, ať jim to rychle uteče do prázdnin, a na shledanou v Muzeu papírových modelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám