Hlavní obsah

Vydejte se do holešovské synagogy a naučte se hebrejsky s Achabem Haidlerem

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moje rodina má židovské kořeny a tak si říkám, že by bylo dobré dovědět se něco víc, než co znám z vyprávění. Třídenní kurz hebrejštiny se známým hercem a překladatelem Achabem Haidlerem v Šachově synagoze v Holešově se nabízí. Vyrážím tedy za dobrodružstvím...

Foto: Jan Karásek

Achab Haidler v holešovské synagoze.

Článek

„Máme dva dny na to, abychom se naučili hebrejsky. To je levou zadní, ale přece jenom je to časová garda,” vtipkuje hned na úvod hebreista a jeho smysl pro komiku je zřejmý. 

Asi pět desítek posluchačů se vrtí na židličkách a očima kloužou mezi Achabem a nástropními malbami, kterými je holešovská synagoga vyhlášená. Líbí se i učiteli, protože když mu při vysvětlování nestačí papírová tabule, vyskočí na lavici a prstem ukazuje na strop.

„Dvakrát si ten text přečti a teprve potom zkoumej, co je v něm,” zdůrazňuje opakovaně a vstyčí prst. O pár minut později dramaticky, přesto s humorem dodává, že by dnes rád zvládl přivlastňování hebrejštiny, hledání kořenů a možná jednotné a množné číslo obou rodů.

„Pojedeme přesně tak, jak se kdysi učívalo u židů,” podotkne jakoby na uklidněnou, ale mě to klidu nepřidá. Haidler kreslí jeden znak za druhým, tančí kolem tabule, vysvětluje, diskutuje s frekventanty a vzápětí na to pro osvěžení atmosféry přikazuje diktát. Smějící se řady na židličkách rozděluje jako ve škola na skupinu A a B.

Je to kurz i show. Achab Hailer však stíhá obojí. Přiblížit nám, že hebrejština se skládá ze znaků, že stojí na souhláskách a že samohlásky se píší pod a nad znaky...

Není snadné s ním držet krok. Ale vůbec to nevadí. Všichni tady víme, že tenhle kurz nás hebrejsky nenaučí, ale určitě nás obohatí o příjemný letní zážitek v mimořádných prostorách jedné z nejstarších synagog v Česku.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám