Hlavní obsah

Výcvikové středisko pro dobrušské středoškoláky opět ožilo

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výcvikové středisko v KBA – Grafitec v Dobrušce na začátku října opět přivítalo studenty Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky.

Foto: Jana Melicharová

První kroky v KBA-Grafitec v Dobrušce

Článek

Prvních pět studentů z 2. ročníku učebních oborů Nástrojař a Obráběč kovů nastoupilo v pondělí 2. října svoji školní praxi v opravdu velkém podniku, který pro ně připraví úplně jiné možnosti, než mají ve školních dílnách.

Již druhý rok pro ně firma KBA – Grafitec, která je jediným výrobcem ofsetových strojů v České republice, otevírá studentské školící středisko, kde si budoucí mladí strojaři osahají opravdové prostředí velkého závodu. Toto středisko však neslouží jenom studentům, ale zaškolují se zde i další zaměstnanci.

„Jsme rádi, že nám vedení školy v čele s ředitelem Ing. Vladimírem Voborníkem vyšlo vstříc a umožnilo studentům vykonávat svoji praxi u nás ve firmě. Studenti tak u nás najdou zajímavou práci, která bude určitě pestřejší a odbornější než ve škole. Pracovat totiž budou už na opravdových strojích, které jsou součástí výroby. Během svojí praxe také vystřídají více pracovních pozic a poznají více pracovišť. A protože u nás vyrábíme součástky na tiskařské stroje s přesností na tisíciny milimetrů, naučí se také odvádět pečlivou a přesnou práci,” řekl Ing. Jan Slabý z KBA – Grafitec.

Ředitel SŠ – PVC Dobruška Ing. Vladimír Voborník dodal: „Na šestitýdenní praxi do KBA – Grafitec budou chodit studenti 2. a 3. ročníku právě oboru Nástrojař a Obráběč kovů. I když už od roku 2006, kdy vznikla naše škola, mají naši studenti praxi v této firmě, se vznikem výcvikového střediska je jejich praxe mnohem odbornější a zajímavější a poznají během těch několika týdnů více pracovišť. A co je důležité, hlavně se zapojí přímo do výroby! Dříve zde spíše vykonávali klasickou formu odborného výcviku. Dnes budou lépe odborně připraveni pro své budoucí uplatnění na trhu práce.“

A tak první den v KBA – Grafitec v Dobrušce byl pro pět studentů ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky spíše dnem poznávacím, kdy si prošli celý závod a kdy se seznámili se svými budoucími pracovišti a s mistrem Janem Štěpánem, zítra už začnou s opravdovou prací.

Své první dojmy po prohlídce celého závodu asi nejlépe vystihl student Vojta: „Je to dobré a bude to tu dobré. Je to tu opravdu velké a čisté, až mě to překvapilo. Těším se na práci u strojů.“  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám