Hlavní obsah

Vsetín uvidí největší přehlídku srbského filmu v ČR

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kině Vatra proběhne v pátek 8. června v 18 hodin slavnostní zahájení 5. ročníku Letního filmového maratonu Vsetín 2012. Unikátní přehlídka filmů potrvá do neděle a nabídne 19 srbských celovečerních filmů z let 1991 až 2011. Hlavním hostem festivalu je herec, producent a režisér Ljubiša Samardžič.

Foto: Filmov klub Vsetín
Článek

Dramaturgie festivalu klade důraz na rozmanitost, v žánrově pestrém programu jsou proto zařazeny filmy čtrnácti režisérů. Žádný z vybraných filmů nebyl v ČR promítán v běžné distribuci, některé budou uvedeny vůbec poprvé.

Výběr hlavního hosta festivalu Ljubiši Samardžiče, jehož tvorbu zde představí 5  filmů, zdůvodňuje dramaturg festivalu Jiří Fiala takto: „Od začátku jsme chtěli na festival přivést někoho opravdu významného. Ljubiša Samardžič je bezpochyby hvězda největší velikosti. Je to určitě jeden z nejznámějších srbských, respektive jugoslávských herců. Navíc v posledních letech opakovaně dokázal, že je také velmi schopný režisér. A právě jeho režisérská práce nás bude zajímat nejvíce.“  

V celém programu je zastoupeno několik generací srbských filmařů. Tu nejstarší reprezentují například historické drama Besa Srdjana Karanoviče, válečná roadmovie Turné (Turneja) Gorana Markoviče nebo drama Optimisté (Optimisti)  Gorana Paskaljeviče. Střední generaci představuje například romantická komedie Nejsme andělé (Mi nismo andjeli), která je režijní prvotinou Srdjana Dragojeviče, nebo snímek Kola (Točkovi) spadající do žánru černé komedie Djordje Milosavlejeviče. Z tvorby mladší generace vyčnívá animovaná sci-fi Technotise: Edit i Ja srbského filmaře Aleksy Gajiče.  

V rámci doprovodného programu je pro diváky připravena ochutnávka srbského filmu již na 6. června v podobě projekce filmu Profesionál (Profesinalac) režiséra Dušana Kovačeviče. Průběh Letního filmového maratonu zpestří také výstava fotografií s balkánskou tématikou.  

Pořadatelem Letního filmového maratonu Vsetín 2012 je občanské sdružení Filmový klub Vsetín za organizační a technické podpory společnosti Dům kultury Vsetín, s. r. o. a Film centar Serbia Beograd. Záštitu nad akcí převzalo Velvyslanectví Republiky Srbsko v ČR. Hlavním partnerem je Asociace českých filmových klubů. Akce se koná za podpory Města Vsetín a Zlínského kraje.

Historie letních filmových maratonů Vsetín:

Počátek tradice konání Letního filmového maratonu ve Vsetíně sahá do devadesátých let, ale od roku 2008 byl každý ročník vždy věnován konkrétní oblasti balkánského poloostrova. Rok 2008 patřil kinematografii Rumunska, poté to bylo Slovinsko (2009), Makedonie (2010) a vloni byly promítány filmy bulharské.

Filmový klub Vsetín na těchto přehlídkách postupně spolupracoval s Rumunským kulturním institutem, Velvyslanectvím Slovinské republiky v ČR, Velvyslanectvím Republiky Makedonie v ČR a Bulharským kulturním institutem.

Významnými hosty byli například Mircea Dan Duta (ředitel Rumunského kulturního institutu v ČR a pedagog FAMU), Ivo Trajkov (makedonský filmový režisér působící v ČR), Stole Popov (makedonský filmový režisér), Stojan Dukov (bulharský animátor), Vladimír Šiškov (bulharský filmový režisér a producent). V programu jednotlivých ročníků byly vždy zařazeny diskuze diváků s těmito význačnými filmaři.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám