Hlavní obsah

Vše je o taktice, říká judista Horák s čerstvě získaným bronzem z Peru

Novinky, Jana Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český judista Michal Horák prolomil v neděli ledy a vybojoval 3. místo na soutěži Panamericano Open v Peru. Tímto úspěchem si připsal 40 bodů do olympijské kvalifikace a pevně věří, že stihne dohnat bodovou ztrátu na ostatní soupeře. V Jižní Americe Horák ještě zůstává, příští týden absolvuje další turnaj

Foto: Alice Bochňáková

Michal Horák

Článek

„Chtěl jsem jít na jistotu. Teď už není čas riskovat a vše je o taktice. První zápas jsem začal zprvu úplně základní věcí a to bojem o úchop. Tím jsem si získal vedení, jelikož jsem si krásně soupeře podržel v pasivní pozici a rozhodčí ho museli trestat,” vzpomíná judista na své první okamžiky na tatami v Peru.

Poté se Horákovi podařilo hodit soupeře na yuko a tím si získal dostatečný bodový náskok. Za cenu dvou trestů za pasivitu se snažil své vedení udržet. „Koncem zápasu soupeř musel riskovat a otevřít svojí obranu. Počkal jsem si a kontra chvatem ho hodil na wazari s následným přechodem do držení. Tím jsem vyhrál první zápas,” řekl s úsměvem Horák.

Michalův druhý zápas s Ekvádorcem vypadal podobně. „Soupeř byl větší a těžší než jsem já. Věděl jsem, že nesmím zastavovat a že musím být neustále v pohybu. Snažil jsem se opět od začátku a to prosadit svůj úchop.”

Zhruba v polovině zápasu se Michalovi zadařila technika a připsal si yuko. Při získané bodové převaze opět přešel do pasivity a za cenu trestů si své vedení udržel až do konce zápasu.

Po dvou vyhraných zápasech Michal nastoupil do semifinále s Brazilcem. I zde aplikoval svou novou taktiku. „Začal jsem opět vedením na trest, ale v polovině zápasu se projevil můj tréninkový výpadek a došly mi fyzické síly.” Brazilec vycítil slabost českého judisty a hodil Michala na ippon.

Z prohraného semifinále Horák přešel do bojů o třetí místo proti Belgičanovi. „Znám ho, dost často se s ním peru na soustředěních. Byl to náročný zápas.”

Tresty od rozhodčích padaly na obě strany a postupně bylo vidět, že obou judistům docházejí síly. „Upřímně, fyzicky jsem nemohl, ale soupeř byl na tom naštěstí ještě hůř. Belgičan zariskoval, otevřel obranu a v tom jsem ho kontra chvatem hodil na zem a přešel do vítězného držení.”

Michal zaslouženě vybojoval třetí místo. „V Americe se mi vždy daří. Je tady pro mě dokonalý počasí - to je sluníčko a teplo. Navíc tady není tak silná judistická základna jako v Evropě. Tady mě moc neznají a nemají mě přečteného.”

Horák vsadil na novou taktiku a doslova si začal hrát s tresty ve svůj prospěch. „V poslední době se pravidla juda dost změnila, takže dostat trest je teď jednodušší než dříve. Jde s tím pracovat,” vysvětluje český judista. 

Horák zůstává na navazujícím soustředění, které bude zakončeno příští týden dalším turnajem. Spolu s Michalem je v Americe ještě český kolega Tomáš Knápek, který ale vypadl ze souteže v prvním kole. „Jsme tu bez trenéra, ale alespoň ve dvou. S trenérem by to pro nás bylo o dost jednodušší, ale také o hodně dražší,” dodal Horák.

Více informací o Horákovi získáte na jeho oficiálních FB stránkách: Michal Horák & Judo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám