Hlavní obsah

Vrtulník ostravských záchranářů musel o víkendu desetkrát do vzduchu

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu soboty a neděle museli letečtí záchranáři z Ostravy zasahovat u deseti případů s pomocí vrtulníku Kryštof 05.

Foto: ÚSZS MSK

Ilustrační foto

Článek

Nehoda motocyklisty na Novojičínsku byla prvním zásahem, k níž LZS musela v ranních hodinách. Muž však svým zraněním podlehl.

Posádka vrtulníku dále pomohla ženě v seniorském věku, která utrpěla srdeční infarkt a musela být letecky transportována do kardiologického centra v Třinci. Následoval čtyřiadvacetiletý mladík, který se zranil při sjezdu na koloběžce v Beskydech a utrpěl zranění hlavy. Při vyšetření lékařem LZS se ukázalo, že zranění hlavy je méně závažné, proto byl mladík předán pozemním záchranářům a následně převezen do nemocnice.

Letečtí záchranáři dále zasahovali v Novém Jičíně u dopravní nehody, která se neobešla bez vážného zranění šestatřicetiletého řidiče, který sjel autem do potoka. Vrtulník jej transportoval na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

Dalším zásahem byl transport muže s vážným onemocněním ze Zlínské nemocnice. Vrtulník jej přepravil do Ostravy. Zásah záchranářů se neobešel ani v Českém Těšíně, kde došlo k nehodě motocyklisty, kterému záchranáři nedokázali pomoci a na místě zemřel.

V sobotních večerních hodinách vrtulník vzlétl pro šestnáctiletého chlapce s vážným onemocněním. Byl transportován z nemocnice v Šumperku do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Nedělní dopoledne byl vrtulník vyslán do Opavy, kde došlo k poranění ženy, která spadla z koně. Vrtulník pacientku s poraněním hlavy dopravil na traumatologické centrum v Ostravě. Na Opavsko se však vrtulník vrátil i odpoledne, kde záchranáři zasahovali při pádu ultralightu. Následně se však ukázalo, že pilot dokázal nouzově přistát a obě osoby tak zůstaly bez zranění.

Naposledy vzlétl vrtulník LZS po šestnácté hodině, kdy posádka ošetřila osmiletého chlapce, který spadl ze stromu a způsobil si poranění. Dítě bylo mimo ohrožení života a bylo předáno do péče úrazové ambulance FN Ostrava.

"Intenzivnějším dnem přitom byla sobota, kdy posádka LZS spěchala na pomoc hned sedmi pacientům. Průměrný počet vzletů je přitom mezi jedním a dvěma za den," sdělil mluvčí ÚSZS MSK Lukáš Humpl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám