Hlavní obsah

Vrcholový sport a maturita. Jak to lze zvládnout?

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonínská průmyslovka by si mohla založit klidně síň slávy svých absolventů - úspěšných sportovců. Zdá se, že skloubit vrcholový sport s prestižní střední školou není nic složitého. Ale to jen na první pohled, ve skutečnosti je za tím vším ukryta spousta dřiny a odříkání. Tady je pár příkladů.

Foto: Archiv SŠPU

Absolvent SŠPU (průmyslovky) Hodonín Tadeáš Kříž

Článek

Michal Kempný (lední hokej, Chicago Blackhawks)

Absolvent oboru Stavebnictví, první dva ročníky absolvoval ve školních lavicích, další dva už to nešlo, častá soustředění v zahraničí, denně tréninky v Brně. Požádal o individuální studijní plán a zbylé dva roky chodil do školy jen na zkoušky a písemné práce, učil se sám, každou volnou chvilku. Mezitím dřel na ledě. Zvládl úspěšně složit maturitní zkoušky v roce 2010 a jeho kariéra raketově stoupala. Zatím nejslavnější sportovec z hodonínské průmyslovky. HK 36 Skalica, pak Kometa Brno, Slavia Praha, reprezentace ČR, Avangard Omsk a nyní Chicago Blackhawks. Vždycky věděl, co od života chce a šel si za tím.

Lucie Anovčínová (parkour)

Absolventka oboru Stavebnictví 2015, svou lásku ke koním nevzdala ani na střední škole. Tři roky byla řádnou studentkou, poslední ročník požádala o individuální studijní plán. Pokud to šlo, tak ale ve školních lavicích byla. Zvládla odmaturovat i řádit skvěle v sedle. Rodačka z Lužic se do koní zamilovala již v dětství. Prvního poníka dostala v sedmi letech. Teď vlastní tři koně, se kterými jezdí po Evropě a vítězí, v každé věkové kategorii měla nějaké úspěchy. Zatím největšího z nich Lucie Anovčínová dosáhla v polském Lešně, kde si v soutěži Světového poháru s klisnou Rolys v kategorii Bronze Tour dojela pro první místo a na stupních vítězů si poslechla českou hymnu. S koňmi nejen vítězí, ale jsou to i její miláčci. Nejvíce triumfů si zatím připsala v sedle klisny Rolys.

Tadeáš Kříž (biketrial)

Úspěšně odmaturoval na oboru Stavebnictví 2015. S biketrialem procestoval kus světa, přes celou Evropu až do Japonska, s obrovskou podporou jeho rodiny a i přes jeho zdravotní handicap se dostavoval jeden úspěch za druhým. Školu absolvoval ve školních lavicích, bez individuálního vzdělávacího plánu. Je to bojovník, žádná překážka ho nezastaví ani na trati a ani v životě.

Tomáš Martinka, Jindřich Blanář, Antonín Martinka a Vojta Přikryl (rafting)

Tato čtveřice zvládla odmaturovat na hodonínské průmyslovce na oboru Stavebnictví v letech 2013 - 2014. Jsou to raftaři tělem i duší, školu zvládli všichni bez individuálního studijního plánu. Mají spoustu trofejí z raftových klání. Jejich poslední a asi největší úspěch je zlatá medaile z mistrovství světa v Dubaji v kategorii do 23 let. Jsou to mistři světa a zároveň skromní a skvělí kluci.

Václav Černoch (floorball Itelligence Bulldogs Brno)

Studuje v současnosti čtvrtý ročník oboru Technické lyceum. Školu zvládá bez individuálního vzdělávacího plánu, přestože musí třikrát týdně na tréninky do Brna. Jeho rodina jej plně podporuje, dře na trénincích a pak i do školy. Maturitu letos zvládne a pak se chystá na vysokou. Se svým oddílem hraje Tipsport Superligu ve florbalu mužů.

Ale jde to opravdu tak snadno? Mgr. Pavla Svitáková, několikanásobná držitelka zlaté medaile z veslařských mistrovství světa Masters a zároveň učitelka tělesné výchovy na hodonínské průmyslovce říká: „Sport a studium na střední škole patří k sobě. I když bez spolupráce rodiny, školy a píle studenta se to neobejde. Už teď máme na průmyslovce další budoucí sportovní hvězdy.”

Reklama

Výběr článků

Načítám