Hlavní obsah

Vratimovská halda kalů z lagun Ostramo má být zlikvidována do poloviny příštího roku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výši 32 miliónů korun, která poslouží k odstranění zhruba 7 tisíc tun kalů z lagun Ostramo uložených ve Vratimově u Ostravy, předal v pátek 28. července v poledne hejtmanovi Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákovi ministr životního prostředí Richard Brabec.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.7.2017 Vratimovské laguny budou zlikvidovány. Areál bývalých Vratimovských papíren.

Článek

V dopoledních hodinách v areálu bývalých papíren si byli haldu kalů smísených s dalšími látkami z lagun Ostramo prohlédnout a zjistit stav ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Společně konstatovali, že se již nemůže čekat na to, až se najde viník návozu skládky, ale musí se jednat hned. Náklady na asanaci skládky jsou odhadovány na 40,1 miliónu korun. Krajské zastupitelstvo v červnu rozhodlo o financování projektu nad rámec poskytnuté dotace částkou přesahující 8 miliónů korun. 

„Jsem rád, že se vratimovští občané zbaví letité zátěže, která jim znečišťovala ovzduší prachem a zatěžovala je i zápachem. Naším hlavním zájmem nyní je, aby téměř 7 tisíc tun kalů uskladněných v areálu bývalých Vratimovských papíren bylo co nejdříve odstraněno. To se teď brzy podaří díky 32miliónové dotaci z našeho programu, který jsme v roce 2015 spustili na sanaci takových letitých problémů, kde je původce neznámý, nebo nekoná. Za du dobu jsme včetně Vratimova schválili sanaci již pro 11 nebezpečných skladů odpadů s dotací 108 miliónů korun,” řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Náklady na odstranění kalů, které byly do vratimovského areálu navezeny v letech 2010 a 2011, včetně vyčištění lokality a odstranění náspu, do kterého byly kaly také přimíchány, budou z 80 procent hrazeny z dotace, zbytek dofinancuje kraj ze svého rozpočtu. V tuto chvíli kraj připravuje podklady pro vyhlášení veřejné zakázky, která by měla být zveřejněna v průběhu září.

„Deponie kalů dlouhodobě ztrpčovala život lidem ve Vratimově a jeho okolí. Jsme rádi, že se nám podařilo najít cestu k jejich definitivnímu odstranění. Ke konci roku 2016 jsme začali intenzivně jednat s vedením Státního fondu životního prostředí ČR a Ministerstva životního prostředí ČR, přičemž výsledkem našeho společného snažení bylo vyhlášení aktuální výzvy v rámci Národního programu Životního prostředí na likvidaci nelegálních skladů odpadů. Díky rozhodnutí o poskytnutí dotace by měly kaly z areálu zmizet v příštím roce,” sdělil hejtman Ivo Vondrák.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje podal 18. května státnímu zastupitelství oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, popřípadě neoprávněného nakládání s odpady v souvislosti s nakládáním s materiály ze sanace lagun.

„Doufáme, že se policii podaří určit faktického viníka, který je za nastalou situaci přímo zodpovědný, a po kterém bude krajský úřad následně vymáhat náklady spojené s likvidací,” konstatovala Jaromíra Uvírová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám