Hlavní obsah

Vojáci v historických uniformách uctili čestnou salvou veterány

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K připomínce stého výročí ukončení velké války se město Nymburk připojilo Dnem veteránů 11. listopadu.

Foto: Jan Řehounek

Čestnou salvu vypálili příslušníci klubu vojenské historie.

Článek

O jedenácté hodině nastoupila k památníku padlých v první světové válce a obětí druhé světové války v Parku Hrdinů čestná stráž složená z příslušníků Klubu vojenské historie Druhý pluk Nymbursko v historických uniformách. Poté položil starosta města Nymburka Tomáš Mach spolu s podplukovníkem v záloze Vladimírem Ryklem věnec k pomníku.

Starosta připomněl účastníkům akce, jichž se sešla pěkná řádka, sto padesát nymburských občanů, kteří položili život na frontách první světové války, a sto šestnáct obětí té druhé.

Podplukovník Rykl osvětlil vznik tradice Dne veteránů a jeho symbolu – rudého máku, a pohovořil o vojácích, kteří položili své životy ve jménu naší svobody. Plukovník v záloze Josef Křena, někdejší stíhací letec, vzpomněl i své kolegy letce, odstavené od létání příchodem sovětských vojsk.

Za všechny oběti válek se pak pomodlila farářka Českobratrské církve evangelické Kateřina Roskovcová. Pietní akt ukončila čestná salva.  

Reklama

Výběr článků

Načítám