Hlavní obsah

Vodní záchranáři letos poprvé zasahovali na ledové ploše

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Vodní záchranné služby ČČK z místní skupiny Český Krumlov zasahovali na zamrzlé ploše Lipenského jezera. Stalo se tak v letošním roce poprvé, ačkoliv v jiných sezonách již mají na svém účtu zásahů hned několik. Je tomu tak hlavně proto, že letošní zima moc mrazivých dní prozatím neposkytla.

Foto: Adéla Černá

Ilustrační foto z výcviku záchrany ze zamrzlé vodní hladiny - Dolní Vltavice, Lipno

Článek

Lipenským vodním záchranářům se v sobotu 18. ledna krátce po 17. hodině rozezvonil telefon. Na své tísňové lince přijali výzvu, že se aktuálně pohřešují 3 závodníci na ledových jachtách. Naposledy spatřeni byli někde v oblasti Radslavské zátoky.

Vodní záchranáři okamžitě informovali také ostatní složky IZS, jelikož v takových případech je rychlá reakce a včasné případné ošetření naprostou nezbytností pro přežití pohřešovaných.

Letošní zima sice není mrazivá tak, jak bývá v tuto dobu obvyklé, nicméně pobyt v chladném prostředí rychle vyčerpá i zdravého člověka a informace o zdravotním stavu ztracených jachtařů, byla prozatím nejasná.

V případě proboření je každá minuta drahá

Jelikož s jachtaři nebylo možné navázat spojení, nebylo tedy předem jasné ani to, zda se nepropadli do vody v místech, kde ledová vrstva není souvislá, nebo dostatečné silná. V takovém případě hrozí člověku, který se proboří do ledové vody, velice rychle silné podchlazení, vedoucí v mnoha případech i ke smrti.

Hlídka vodních záchranářů důkladně pročesávala oblast Radslavské zátoky směrem k Radslavské pláži, která byla určena, jako kontaktní místo pro další přivolané složky IZS. Před dosažením toho bodu však celá akce byla zrušena. Důvodem byl návrat pohřešované posádky.

Jachtaři se sami vrátili bez zranění. S nadsázkou lze říci, že byli "jen" mírně podchlazení. I posádka vodních záchranářů ve složení: Mgr. Jaroslav Tůma, MUDr. Tomáš Dvořák a Petr Michalík se bezpečně vrátila na základnu v Dolní Vltavici.

Ne každý výjezd vodních záchranářů má šťastný konec podobný tomuto. Pro Lipenskou přehradu je typické, že se v některé z jejích částí každoročně propadne bruslař, lyžař, nezřídka i osobní automobil nebo dokonce traktor.

Stálá služba

Krumlovští vodní záchranáři vykonávají v době, kdy zamrzne Lipenská přehrada, pravidelné víkendové služby. V pohotovosti, připravení okamžitě pomoci, jsou od pátečních večerních hodin do nedělního odpoledne, kdy se vracejí zpět ke svým rodinám. Jelikož je Vodní záchranná služba ČČK dobrovolnou organizací, jsou i její členové dobrovolníky a tuto práci vykonávají bezplatně v rámci svých dovolených či ve volném čase o víkendech.

Vodní záchranná služba ČČK

Cílem současného Prezidia Vodní záchranné služby ČČK je, aby se z těchto kvalitně vycvičených a bezvadně připravených záchranářů mohli stát v blízké budoucnosti profesionálové s nárokem na honorář. Podobně, jako je tomu například u Horské služby.

Každoročně v České republice utone zhruba 300 lidí a i nehod na zamrzlých vodních plochách přibývá s rostoucí oblibou bruslení v přírodních lokalitách. Pravidelná a trvalá služba těchto vodních záchranářů na dobrovolnické úrovni je však z dlouhodobého hlediska neúnosná. V ČR se jejich znalostem vodního prostředí, jeho rizik a specifickým metodám záchrany, těžko někdo jiný vyrovná.

Více informací o VZS ČČK naleznete zde. O MS VZS ČČK Český Krumlov a Lipně zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám