Hlavní obsah

Vodňanské rybářské dny 2012 aneb Na ryby bez prutu

Novinky, Jaroslav Remta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebném městečku Vodňany se jako již tradičně koná festival nejen pro gurmány či příznivce navijáků a podběráků. Ve dnech 13. až 19. května zde máte příležitost dozvědět se něco o rybách a jejich přípravě. Přijeďte se pobavit, pochutnat si, poslechnout lahodící hudbu i potrápit mozkové závity.

Foto: Pavel Hrdina

Náměstí Svobody v plném ruchu festivalu v roce 2011.

Článek

Vodňanské rybářské dny odstartují v neděli 13. května vernisáží akademického malíře, vitálního umělce Karla Kupky. Výstava nese výstižné přízvisko Malíř od řeky Otavy. Mistrova díla můžete shlédnout od 14 hodin v Městské galerii Vodňany.

K rybníkům patří i vodník

O den později se vypravte do Městského kulturního střediska, kde vás zaručeně pobaví vodník Čochtan. Nejedná se o žádného tamního rodáka, ale o postavu z nestárnoucího muzikálu Divotvorný hrnec. Autorem tohoto divadelního počinu není nikdo jiný, než duo Voskovec+Werich.

Pro diváky je příběh upraven Divadelní společností Josefa Dvořáka. Nejznámější představitel vodníků uvede tuto taškařici pod názvem Čochtan vypravuje jakožto hlavní protagonista. Zážitek je opravdu nezapomenutelný.

Mladí kuchaři i vyprávění známého, zkušeného rybáře

Středa 16. května je věnována Regionální kuchařské soutěži SOU (středních odborných učilišť). Večerní program obstará vášnivý rybář a známý český herec Rudolf Hrušínský ml. se svým komponovaným pořadem. Rybolovní nadšenci jsou zváni do městského kulturního střediska na půl osmou večerní.

Ve čtvrtek i pátek navštivte velký zasedací sál radnice. Dozvíte se mnoho o dravcích vodní říše v odborném semináři nazvaném Predátoři ryb. Oba večery máte možnost strávit s hudebním doprovodem. Čtvrtek 17. května bude zasvěcen jazzu i flamencu v městské galerii, o den později shlédnete na náměstí muzikální vystoupení několika kapel, z nichž jako nejznámější jmenujme Parkán.

Prověřte si své logické myšlení

Pokud si rádi lámete hlavu, přijměte výzvu a jeďte se podívat do víceúčelové haly. V pátek a v sobotu na vaše mozkové závity čeká velká řádka hlavolamů. Některé vystavené exponáty bude možné si samozřejmě i vyzkoušet.

Pro fanoušky gastronomie bude v pátek večer otevřeno městské kulturní středisko. Budete svědky vystoupení hudebních souborů z partnerských měst a zároveň vám bude nabídnuta široká paleta ochutnávek pokrmů z ryb.

Vyvrcholení aneb ryby, ženy, zpěv (a ohňostroj)

Závěrečný, sobotní den, přinese tradiční rybí trh, který se bude konat na náměstí. Naskytne se vám také příležitost nahlédnout do míst, kde se formují budoucí odborníci z oblasti rybářství. Již v osm hodin se totiž v rámci Dne otevřených dveří odemknou brány Střední rybářské školy a Vyššího odborné školy vodního hospodářství a ekologie Vodňany.

Odpoledne bude věnováno zábavnému programu pro děti a večer zakončí melodie Beatles v podání stejnojmenné kapely s dodatkem revival. Jistě si rádi společně poslechneme i Vladimíra Mišíka a ETC a celý program bude zakončen slavnostním ohňostrojem.

Neváhejte proto a najděte si čas na tradiční dny plné hudby, vůně rybích delikates i přemýšlení nad rébusy a hříčkami. Město Vodňany se promění v místo plné veselí a smíchu. Pojďte se smát s námi a dopřejte svému žaludku zdravé ryby z jižních Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám