Hlavní obsah

Vnučka Tomáše Bati navštívila expozice Filmového uzlu ve Zlíně

Novinky, Petra Svěráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáže výstavy Anatomické kresby a obrazy Radka Petříčka, která byla 9. února zahájena ve Filmovém uzlu Zlín, se zúčastnila také vnučka Tomáše Bati mladšího Rosemarie Blyth Baťa. Ve Zlíně pobývala několik dnů a našla si čas také na návštěvu filmových ateliérů.

Foto: Petra Svěráková

Filmový uzel Zlín vystavuje anatomické obrazy a kresby Radka Petříčka

Článek

„Jsem velmi ráda, že se do areálu slavných filmových ateliérů na zlínském Kudlově znovu vrací život. Jména jako Hermína Týrlová či Karel Zeman jsou známá po celém světě. Je obdivuhodné, jak se místní lidé snaží o to, aby tomu tak bylo i nadále,” poznamenala během vernisáže Rosemarie Blyth Baťa. 

Radek Petříček je restaurátor, malíř a pedagog, který mimo jiné vyučuje také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Ve své tvorbě se zaměřuje na plastickou anatomii a inspiraci pro svá díla hledal dokonce na pitevně.

„Není to jednoduché, ale až tam zjistíte, že i člověk po smrti může být pro tuto tvorbu velmi inspirativní a obohacující. Na svých dílech, která zde vystavuji, jsem pracoval pět let,” přibližuje Radek Petříček.

Jako asistent profesora Borise Jirků v ateliéru figurální kresby byl konfrontován se současným uměním, které spolu s poctivým řemeslem zanechává v jeho dílech originalitu. Radek Petříček nedávno dokončil publikaci o anatomii, která vyjde už za měsíc.

„Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout více než šedesát figurálních i anatomických kreseb, obrazy malované olejem a dokonce také videoprojekci na téma mimika,” doplnila mluvčí Filmového uzlu Zlín Petra Svěráková.

Výstava Radka Petříčka potrvá v prostorách Filmového uzlu Zlín do 9. března. Den před ukončením výstavy, tedy 8. března, se na stejném místě uskuteční od 9.00 hodin workshop pod vedením autora výstavy na téma Mimika obličeje. Kurs je určený pro odbornou i laickou veřejnost. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám