Hlavní obsah

Vlak Lustig - Vlak odvahy stojí na kolejích nákladového nádraží v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tři dny stojí na nákladovém nádraží v Ostravě-Přívoze Vlak Lustig - Vlak odvahy. V jednom z vagónů mohou ještě v sobotu 19. července v 21 hodin diváci zhlédnout divadelní dramatizaci literární předlohy Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.

Foto: Josef Zajíc

Z představí : Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou 17.7.2014. Denisa Pfauserová.

Článek

Ve dnech 17. - 19. července navštívilo divadelní seskupení herců pod produkcí Old Way Production, s.r.o. Ostravu. Podle autora projektu Pavla Chalupy probíhá další ročník mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran 2014 v Praze, Brně, Ostravě, ve Frenštátě pod Radhoštěm a na nádraží v Poděbradech.

Vlak Lustig - Vlak odvahy a inscenace Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou je symbolickou připomínkou nacistických transportů křižujících Evropu v době druhé světové války, převážejících milióny židů v rámci tzv. „konečného řešení židovské otázky” přijatého 20. ledna 1942 na konferenci ve Wannsee na návrh nacistického pohlavára a kata českého národa, říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Letošní XV. ročník festivalu Devět bran je věnován obětem tzv. terezínského rodinného tábora, od jejichž nepředstavitelně kruté smrti v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim-Březinka uplynulo 70 let. Jsme rádi, že i v tomto roce nás podpořilo vedení ČD, a.s. i ČD - Telematika, a.s., ČD Cargo, abychom mohli odehrát naše představení na dalších místech České republiky,” řekl ve čtvrtek před prvním představením v Ostravě autor projektu a ředitel festivalu Pavel Chalupa.

Režisérem inscenace je Petr Kracík, který spolu s Ladislavem Stýblem je autorem inscenační úpravy. Hlavní ženskou roli v ostravském představení hrála Denisa Pfauserová. Dále hrají Dušan Sitek, Radek Zima, Ivan Jiřík, Rudolf Jelínek, Jiří Bábek a další.

Poslední ostravské představení se bude konat v sobotu 19. července v 21 hodin na nákladovém nádraží v Ostravě-Přívoze, které bezprostředně sousedí s hlavním nádražím v Ostravě.

Na nákladové nádraží se zájemci dostanou autem po Mariánskohorské ulici. Pěšky ze zastávky tramvaje Náměstí Sv. Čecha a pak po ulici U Tiskárny.  Pak vlevo po ulici Jirská. Dojdete na ulici Mariánkohorskou a za železničním podjezdem je nákladové nádraží.

Další zastávka Vlaku Lustig - Vlaku odvahy bude 20. července na nádraží ve Frenštátě pod Radhoštěm. Představení začíná v 21 hodin. Jediné představení se bude také konat 21. července na nádraží v Poděbradech, zde začne v 19.45 hodin.

Doprovodným programem jsou výstavy, filmové projekce, přednášky a besedy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám