Hlavní obsah

Vláda schválila zakázku sanace skládky Skatulův Hliník ve Frýdku-Místku

Novinky, Jana Matějíková

Vláda ČR schválila zadání významné veřejné zakázky Sanace lokality Skatulův Hliník ve Frýdku-Místku. Ministerstvo financí má za úkol zahájit zadávací řízení, tedy vyhlásit výběrové řízení na dodavatele veřejné zakázky.

Foto: archiv magistrátu města F-M

obchvat - mapa

Článek

K tolik očekávanému vyhlášení výběrového řízení na sanaci Skatulova Hliníku přispěl také magistrát. Ten nad rámec svých povinností vstoupil do jednání s majiteli dotčených pozemků, a i když v podstatě suploval úlohu státu, nabídl jim finanční příspěvek v celkové výši 234 tisíc korun za účelem uvolnění pozemků pro sanaci, které bylo jednou z podmínek pro vyhlášení zakázky. 

Skládka Skatulův Hliník je pozůstatkem společnosti Válcoven plechu, která na ni ukládala odpad z výroby, často s obsahem škodlivých látek. Nachází se v trase obchvatu a musí být odstraněna ještě před nebo současně s jeho výstavbou. 

Obchvat města nestaví město. Jeho výstavbu má v kompetenci státní podnik Ředitelství silnic a dálnic. V současnosti je vydáno stavební povolení na dvě třetiny obchvatu, proti kterému se již nemůže nikdo odvolat. Mimo to jsou postupně vydávána stavební povolení na stavební objekty (přeložky vodovodů, elektrického vedení, místních komunikací) mimo hlavní trasu obchvatu.

Posledním zádrhelem jsou finance. Potřebné peníze na stavbu obchvatu by měly být vyčleněny z operačního programu Doprava II, který je z velké části financován z prostředků EU za spoluúčasti Ministerstva dopravy ČR. Peníze z něj je možné čerpat od letošního roku.   

Usnesení vlády viz příloha ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám